Plíce nebolí a příznaky choroby lze snadno zaměnit za jiné – méně vážné. Ve Světový den rakoviny plic, který připadá na 1. 8., na to upozorňují čeští plicní lékaři. Snížit hrozivý poměr pacientů, u nichž se bojuje o co nejdelší přežití, je první na seznamu jejich úkolů. K jejich splnění vedou prevence a včasný záchyt. A tomu by měl už příští rok významně pomoci pilotní program plošného screeningu.

Program pro kuřáky

„Pilotní program včasného záchytu karcinomu plic se bude týkat odhadem 30 000 rizikových osob, mezi 55. a 75. rokem, co vykouří alespoň jednu krabičku cigaret denně. Na radiologická pracoviště komplexních onkologických center by je k vyšetření posílali jak plicní, tak praktičtí lékaři. Předpokládáme, že nádor objevíme v první fázi u 650 z nich! Celkově by se screening mohl v budoucnu týkat až 390 000 osob,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP. Podle ní se tím zvýší podíl pacientů, u nichž lze nádor v plicích ještě operovat a odstranit – ze současných 15 % až na 50 %.

 

Naděje na život spočívá v moderní léčbě

Léčba rakoviny plic prodělala v posledních letech revoluční změny a pacientům, před nimiž v lepším případě ležel rozsudek 9 měsíců života, se otevřela šance na čtyřnásobně delší přežití v dobré kvalitě.

„Díky novým metodám léčby, například zapojením a povzbuzením vlastní imunity člověka – imunoterapií, novým biologickým lékům, které působí na pochody v nádorových buňkách, a především jejich vzájemnou kombinací i se zapojením chemoterapie umíme pacienty s pokročilou fází nemoci léčit tzv. na míru. K tomu je ovšem potřeba důkladného testování již v době stanovení diagnózy,“ vysvětluje prof. MUDr. Jana Skřičková z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní MUD nemocnice Brno.

Nádor pod drobnohledem

Aby byla léčba pro pacienta co nejúčinnější, je potřeba vzorek nádoru podrobit důkladným testům. „Pak je možné předpovědět, jak bude tumor na konkrétní léčbu reagovat, a proto roste i ochota zdravotních pojišťoven tuto drahou léčbu proplácet. Nejen u chemoterapie, ale i v případě imunoterapie a biologické léčby jsou některé léky hrazeny hned po stanovení diagnózy – tedy v první linii,“ pochvaluje si prof. MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK VFN a ÚVN Praha.

Rakovina plic v době Covid-19

Jak koronavirová opatření zamíchala s počty nových onkologických pacientů? „Karanténní opatření nebyla adekvátní síle nákazy a tyto manévry přinesou velké ztráty na životech lidem trpícím jinými nemocemi,“ řekl v rozhovoru pro Reflex přední plicní specialista a primář I. Kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění pražské VFN MUDr. Jiří Votruba.

A pokračoval: „Jenom na naší klinice vidíme desítky lidí, kteří přicházejí se zanedbanými chorobami, především s plicní rakovinou, která by byla před několika měsíci operovatelná. A to jsou zvláště u onkologických onemocnění smutné věci. Drastická opatření spojená s nemocí Covid-19 způsobila horší ztráty než nemoc, před níž měla tato opatření bránit.“

Statistiky nemoci

 ● U žen tvoří rakovina plic asi 5 % všech nově vzniklých zhoubných onemocnění.

Ročně na tuto nemoc zemře asi 5,5 tisíce nemocných.

● Karcinom plic je v celkovém počtu onkologických nádorů zastoupen 8 procenty.

Více než 80 % nemocných má rakovinu v pokročilém stadiu.

● V tuzemsku ročně onemocní téměř 7000 lidí, v 90 % z nich kvůli kouření, ať už aktivnímu, nebo pasivnímu.

Rakovina plic je číslo 1 v úmrtích na rakovinu.

● U mužů v ČR je rakovina plic nejčastěji se vyskytujícím nádorovým onemocněním. Tvoří kolem 22 % všech nově vzniklých zhoubných nádorů.

Video
Video se připravuje ...

Areta, pacientka s rakovinou plic Andrea Ulagová

 

Fotogalerie
4 fotografie