Poprvé leguán zaměstnal hasiče v dubnu, kdy ho chytili asi po půl hodině. Leguán si tak pro červencový útěk vybral jinou taktiku. Zvolil daleko vzrostlejší strom.

„Tentokrát už byl leguán v úniku vyzrálejší a hasičům jeho chycení zabralo dvojnásobek času. A ještě si teď museli pozvat na pomoc kolegy z karvinské stanice z lezeckého týmu,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Mrštný leguán přebíhal či doslova plachtil po vzrostlém smrku nahoru a dolů a nepomohly ani odchytové sítě, ani odchytová chapadla, která přivezla specializovaná jednotka ze stanice Ostrava-Přívoz.

„Hasiči si museli dát pozor na své ruce v rukavicích, ale hlavně na obličej, aby je leguán s dlouhým kmitajícím ocasem neporanil,“ upozornil mluvčí.

Skončil v útulku

Leguána přelstil až jeden z hasičů, který sám podobné plazy chová. „Všechny odchytové pomůcky i osobní zkušenost jednoho z hasičů s chovem leguánů, kteří dobře šplhají i plavou, nakonec přispěly k otupení jeho pozornosti a jeden z karvinských hasičů-lezců jej chytil do ruky,“ popsal Kůdela.

Leguán-útěkář skončil v přepravní bedýnce a putoval do zdejšího zvířecího útulku. Snad se chovatel poučí a terárium mu lépe zabezpečí…

Fotogalerie
10 fotografií