"Zázemí je běžně nepřístupné, chceme do něj brát pouze malé skupinky předem objednaných návštěvníků, kteří si zakoupí zážitkový program," uvedla mluvčí pražské zoo Helena Petáková s tím, že rezervace zoo spustila v pondělí.

Zážitkový program si mohou návštěvníci, kteří zaplatí vstupné do zahrady, pořídit navíc za 300 korun. Zahrnuje návštěvu zázemí krokodýlů kubánských s odborným výkladem a ukázku krmením zvířat.

Vybrané peníze budou poukázány na sbírkové konto zoologické zahrady. Z každého prodaného voucheru bude na sbírku odvedeno asi 248 korun bez DPH. Peníze podle ředitele zoo Miroslava Bobka poslouží k ochraně krokodýlů na Kubě. Cílem je mimo jiné zefektivnit navracení druhu do přírody a samotný druh lépe poznat.

Nově vede pražská zoo Evropskou plemennou knihu krokodýlů kubánských. Zoo ji spravuje ve spolupráci s kubánskými zahradami, které se ochraně těchto zvířat dlouhodobě věnují. Úkolem je nyní především zmapovat jejich populaci na evropském kontinentě a dále vést řízený chov druhu v lidské péči. "Pražská zoo byla vedením knihy pověřena na základě předchozích úspěchů v chovu a kvůli dobré pověsti," řekl Bobek. Připomněl také dřívější úspěchy zoo s odchovem kubánských druhů jako jsou hroznýšovec kubánský nebo leguán a tradiční spolupráci s kubánskými zahradami.

Dvě mladé dospělé samice získala pražská zoo ze zoologické zahrady ve Zlíně. Samice váží asi 40 kg a v budoucnu by mohly být zakladatelkami chovu na Troji. Podle kurátora plazů Petra Velenského se jedná o čistokrevná zvířata, u nichž bylo dokázáno, že nejsou zkřížena s početnějším krokodýlem americkým, což se v domovině zvířat často stává.

Nedělní zážitek

Chovné zázemí krokodýlů bude maximálně šest návštěvníků moci navštívit vždy v neděli od 14:00 hodin, přičemž délka programu je odhadovaná na 20 až 30 minut. Vstupenky jsou dostupné výhradně přes e-shop zoo. Dětem do šesti let nebude účast umožněna, děti a mladiství do 18 let se mohou zúčastnit jen v doprovodu dospělé osoby.

Krokodýli kubánští patří k nejvzácnějším a nejohroženějším krokodýlům světa. Vyskytují se pouze v bažinách poloostrova Zapata na Kubě a v bažinách Lanier na kubánském Ostrově mládeže. Dosahují délky kolem tří metrů a jejich potravou jsou měkkýši, ryby, savci či ptáci. Podle odhadů se počet těchto krokodýlů v posledních desetiletích snížil o 80 procent. Mezi důvody patří vzájemné křížení s krokodýly americkými, ilegální lov a pokles kvality životního prostředí. Počet těchto krokodýlů v přírodě není nyní známý.

Fotogalerie
87 fotografií