Plzeňané se již dříve snažili zvonu vrátit hlas. Jenže nezvolili úplně nejlepší cestu. „Naposledy jsem jej slyšel zvonit v 70. letech minulého století. Už tehdy měl ale srdce, které mu nepatřilo. To původní se prostě ztratilo, a bylo nahrazeno srdcem z jiného zvonu. Jenže to nepůvodní srdce historický zvon ničilo,“ vysvětlil organizátor sbírky a roudenský rodák Josef Kabát.

Historickému, 220 kg vážícímu skvostu, který odlil v roce 1650 Georg Hisschfeld v Chebu, tak díky vybraným penězům udělal mistr zvonař srdce na míru. „Zvoníme na zvon ručně jen při mimořádných příležitostech. Je opotřebovaný, a připojení na elektrický pohon by ho mohlo poškodit,“ řekl Josef Kabát. Renovace zvonu vyšla na 40 tisíc korun.

Chybí mu jméno

Roudenský historický zvon zdobí nápis, že slouží ke cti všech svatých a Panny Marie. Nikdy ale nedostal vlastní jméno. Rozeznít by se měl například v neděli 30. srpna při poslední prázdninové mši nebo na svátek sv. Václava 28. září či na svátek Všech svatých 1. listopadu.

Roudná však bez pravidelného zvuku zvonů není. Před 10 lety básnířka a místní rodačka Hana Gerzanicová kostelu Všech svatých věnovala nový zvon, který je připojen na elektrický pohon a nad Roudnou zní každý den. Zvon jménem Vojtěch byl odlit tak, aby jeho zvuk ladil s původním historickým.

Fotogalerie
3 fotografie