Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Historie koronaviru začala před 70 lety. Netopýři ho nosili desetiletí, tvrdí vědci

Autor: sova - 
29. července 2020
20:27

Odborníci zjistili, že koronaviry příbuzné patogenu SARS-Cov-2, který způsobuje nemoc covid-19, se objevují u netopýrů po celá desetiletí. Vědecká studie by tak mohla přispět ke snaze v celosvětovém měřítku zabránit šíření onemocnění. Virus samotný se podle mezinárodního týmu vědců nejspíše oddělil od nejpříbuznějšího netopýřího koronaviru zhruba před 40 až 70 lety.

Experti k výsledku došli díky podrobné analýze dědičného kódu nového typu koronaviru. Výsledky svého bádání zveřejnili ve vědeckém časopise Nature Microbiology. Od doby, kdy se SARS-Cov-2 od původní linie oddělil, v netopýrech pravděpodobně koluje mnoho jeho „potomků“, kteří jsou prostřednictvím konkrétního virového proteinu schopni infikovat člověka.

Kromě významného přispění k míře znalosti samotného koronaviru tak zjištění vědců také nabourává konspirační teorii, která tvrdí, že SARS-Cov-2 byl vytvořen uměle, případně že unikl z laboratoře.

Virus může nakazit i luskouny, kočky nebo fretky

„Výsledky nám říkají, že se virus vyvinul v netopýrech a nějakou dobu poté v nich ještě pobyl,“ shrnul stručně pro list The Telegraph David Robertson, profesor výpočetní virologie z Centra pro výzkum virů při Glasgowské univerzitě.

„Navíc se zdá, že patogen je schopen ‚přeskočit‘ i na jiné druhy, včetně luskounů, koček nebo fretek. A je v tom docela úspěšný. Neobvyklý je dokonce v tom, že je dokáže využít jako přenášené, aniž by se v nich příliš vyvíjel,“ dodal Robertson.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa