V polovině května se dva „zvědaví" mladíci koukali z okna svého podkrovního bytu v Záhřebské ulici. Kousek dál si všimli pootevřeného střešního okna. To byla příležitost, a tak se vydali na obhlídku. Vylezli na střechu, po které došli až k onomu oknu a zjišťovali, zda je vzduch čistý. Když se jim zdálo, že nikdo není doma, vlezli do bytu. Tam ukradli věci za více než čtyřicet tisíc korun. 

Se svým lupem se pak vrátili po střeše zpátky domů. Jejich dupání probudilo ale svědka, který celou jejich akci viděl. Neváhal a vše dosvědčil na policii. „Jednoho z podezřelých mužů asi ,hryzalo‘ svědomí a za několik dní se šel sám přiznat k činu,” říká policejní mluvčí Lucie Drábková. 

„Policie tento čin prověřovala pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a trestného činu porušování domovní svobody, spáchaného v době vyhlášení nouzového stavu. S mužem bylo zahájeno trestní stíhání a byl obviněn pro výše uvedené trestné činy. Muži tak hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let,” dodává Drábková. 

Náhoda je „blbec"

Druhého muže se policistům podařilo vypátrat až o dva měsíce později, a to povedeným paradoxem - zase loupil! To se mu nyní ale pěkně vymstilo. Když policisté projížděli Italskou ulicí, všimli si muže a ženy, kteří vláčí několik tašek, plastový kufr a batoh. Jejich podezření, že se jedná o kradené věci, nebylo mylné. Když je chtěli zkontrolovat, tak jim zlodějíčci prchli do domu

Pomohli občané

„Díky spolupráci občanů, kteří hlídce otevřeli vstupní dveře, se podařilo zlodějíčky zastihnout na schodišti právě v době, kdy přebírali věci z tašek a batohu,” uvádí mluvčí. V taškách policisté našli doklady a platební kartu na cizí jména. 

Muž a žena se bránili, prý věci našli pohozené v křoví. Hlídka zkontaktovala osobu ukradených dokladů a důkaz byl na světě. Okradené osobě totiž ten den zmizel batoh s osobními doklady z tenisových kurtů v Hodonínské ulici v Praze 4. Kamerové záznamy z kurtů vše potvrdily. Na policejní stanici už nezbývalo zlodějíčkům nic jiného, než se přiznat. 

„Chvíli na to policisté zjistili, že právě tento muž byl spolupachatelem při krádeži věcí z bytu přes střešní okno. Kriminalisté tak mohli i s ním zahájit trestní stíhaní a objasnit tak celý případ,” dodala Drábková. 

Fotogalerie
5 fotografií