Internetové stránky blog.cz bývaly populární. Uživatelům umožňovaly jednoduše a zdarma založit své vlastní internetové stránky a ty pak naplnit obsahem podle své volby. Mohlo jít o osobní deníček, cestování, hry, módu, kosmetiku, nebo třeba první literární pokusy. To všechno je ale už minulost a správci oznámili, že k 16. srpnu ukončí služby Blog.cz a Galerie.cz.

Internetový dinosaur?

„Technologie jde dopředu a tyto služby již neodpovídají moderním požadavkům. Zakládat nové blogy a galerie, ukládat data či se registrovat jako nový uživatel již v tuto chvíli není možné,“ informovali provozovatelé s tím, že si uživatelé mohou svá data stáhnout do počítače, zálohovat je na externí disk, anebo je převést na jiné podobné platfomy. Pokud tak ale neučiní, zmizí jejich příspěvky v hlubinách internetového zapomnění.

Uživatelé panikaří, truchlí i děkují

„Od 17. 8. 2020 nebudou data dostupná a přijdete o ně. Data si proto včas zálohujte,“ vyzývá provozovatel služby, která spadá do rodiny webů TV Nova. Soudě podle ohlasů na sociálních sítích převod dat ale může pro některé méně zdatné uživatele představovat problém.

„Chce se mi brečet. S mojí technickou výbavou není možné blog převést jinam. Musela bych to kopírovat článek po článku jinam a na to je moc málo času. R.I.P. desetiletá práce,“ děsí se jeden z nich.

Masakr, byla jsem tu přes 15 let!

„Tak já konečně začala zase psát a oni to vypnou? Masakr... byla jsem tu přes 15 let,“ píše jiná zklamaná uživatelka. „Achjo, celý moje dětství je pryč. 15 let práce, škoda, že to tak umřelo, byla to ta nejlepší platforma,“ smutní Týna.

„Byl jsem s vámi téměř čtrnáct let a díky tomu jsem si i v dospělosti mohl číst o tom, jaké bylo moje dospívání na denní bázi. Tak trochu jsem to čekal, doba pokročila. Pro mě konec jedné éry. Díky za ni,“ napsal další uživatel.

Pro uživatele, kteří si nevědí rady, nabízí stránka podporu na adrese blog@blog.cz.