Zuzana si hodinu po půlnoci při cestě z místnosti, kde se slavilo a pochopitelně i popíjelo, omylem spletla dveře na WC se vstupem do kotelny. Následoval nekontrolovatelný pád do hloubky. Když se později po mladé ženě začali shánět přátelé, našli ji už bez známek života. Prostor, kde probíhala oprava schodiště, označili znalci za smrtelně nebezpečný.

„Od dveří vedla 92 centimetrů široká cestička, na které ještě překážely kbelíky a další materiál. A vedle zela díra do dvoumetrové hloubky, spadnout tam mohl kdokoliv. Schodiště nemělo ani zábradlí,“ konstatovala soudkyně Halina Černá.

Dveře od kotelny prý nedovíraly

Podle starosty ale byly dveře do kotelny uzamčeny. „Zmíněného večera je ale jeden z pracovníků nezamkl dostatečně, dveře nedovíraly,“ tvrdil Hochvald, který se proti původnímu rozsudku odvolal. Argumentoval tím, že na vině jsou i projektantka a vedoucí stavebního úřadu.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Bílovic-Lutotína o tragické události TV Blesk Zdeněk Matyáš

Odvolací soud mu však přičetl k tíži, že o nebezpečném prostoru v objektu věděl, přesto dál půjčoval zájemcům o pořádání společenských akcí klíče. Odmítl i námitku, že je povoláním zemědělec a o stavařině nic neví.

Soud: Neznalost zákona neomlouvá

„Neznalost zákona neomlouvá. Jako představitel obce jste měl znát stavební předpisy a za situace, která v objektu panovala, nepřipustit akce, navíc s alkoholem. Na místě měl být selský rozum,“ zdůraznila soudkyně.

Senát odvolání zamítl, starostovi přitom původně za usmrcení z nedbalosti hrozilo až 6 let vězení. Kvůli lítosti a bezúhonnosti vyvázl s podmínkou. „Jsme dvě malé obce s pěti stovkami obyvatel, všichni se tam známe. Je mi to moc líto,“ reagoval na pravomocný verdikt starosta.