Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékař z Hradce léčil sebe i syna starým lékem. Prymula připustil: „Může být účinný“

Autor: sab - 
30. července 2020
12:53

Klíč k vyřešení koronavirové pandemie prý už máme dávno před sebou. Myslí si to vakcinolog a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran. U sebe i svého syna léčil totiž covid-19 padesát let starým lékem Isoprinosine. Ten se obyčejně používá k léčbě deficitů imunitního systému. Není na to však žádný výzkum, a pokud se podá špatně, může podle lékařů spíš ublížit, píše iDnes. cz.

Studie neexistuje, osobní zkušenost vakcinologa Berana však ano. A účinky léku otestoval i na svém synovi. Poté s pozitivními výsledky seznámil experty v oboru. Užíval lék Isoprinosine, kterému se také říká inosin prinobex podle účinné látky, kterou obsahuje.

„Žiji v zahraničí a několik let ten lék vozím s sebou proto, že ho používám na případnou horečku dengue. Onemocněl jsem koronavirem a užíval jsem to tři dny,“ popsal iDnes vakcinolog Beran. On i syn měli lehký průběh nemoci.

Lék zachraňoval i důchodce v Litovli?

Jedna z lékařek, která se o Beranově způsobu léčby dozvěděla, předepsala v reakci na první příznaky podle iDnes lék dvaceti nakaženým seniorům z Litovle na Olomoucku. Ani jeden ze seniorů nezemřel.

„Ti lidé byli ve věku 87 až 94 let. Byli to tedy lidé polymorbidní. Dalo se počítat s tím, že zemřou,“ popisuje Beran a dodává, že sedm lidí ze zmíněných dvaceti muselo do nemocnice kvůli zápalu plic. „Ale všichni se do domova důchodců vrátili živí a zdraví,“ říká. Lék je podle něj účinný na každou respirační virovou infekci.

Beran je účinností léku přesvědčený a zmiňuje také současná čísla hovořící o rizikové skupině seniorů. „Víte, kolik umírá v České republice nakažených nad pětaosmdesát let? Ve věkové kohortě 85 plus onemocnělo do konce minulého týdne 430 osob a 119 zemřelo. Umírá každý třetí člověk,“ řekl Beran.

Prymula kvituje

O léčbě Isoprinosinem už slyšel i Beranův kolega z oboru, epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula. Zatímco Beran v Hradci Králové vede Centrum očkování a cestovní medicíny, Prymula tam zastával post ředitele fakultní nemocnice.

„Určitě patří do škály látek, které jsou použitelné. Z logiky věci by mohl být účinný,“ souhlasně kýve při dotazu Blesk Zpráv Prymula. Přidává ale, že lék není pro každého. „Já si nemyslím, že by měl být používán pro nějaké lehké případy,“ dodal Prymula s tím, že zmíněný lék je vhodný spíše pro vážné stavy a pro dospělé.

Lék bez studie

„Z hlediska statistické analýzy jde o malá čísla bez kontrol, takže nelze výsledky řádně vyhodnotit,“ objevují se kromě nadšení i první negativní reakce, tyto z úst imunologa z Centra RECETOX Masarykovy univerzity Vojtěcha Thona. Podle něj výsledky nelze považovat za směrodatné. Vadí mu také nedostatek přesných znalostí klinických a laboratorních dat. Potřeba by bylo znát i virové nálože jednotlivých pacientů.

Padesát let starý lék na světě vyrábí okolo čtyřiceti firem a původní výrobce už na něj nemá licenci. I proto je podle Berana nereálné studii, která by ukázala, že lék na covid-19 zabírá, uskutečnit - prý by se nevyplatila. Musela by ji udělat nějaká země nebo nezávislá instituce, ani jedny ale nemají čas ani prostředky.

Beran také kritizoval známý a finančně nákladný americký lék, který se použil i v Česku. „Remdesivir je pozlátko. Ten nemá prokázané, že vás ochrání před smrtí. Existuje ale dexametazon (levný kortikoid, pozn. red.), který vám zajistí o třetinu vyšší šanci, že nezemřete. Ten ale vyrábí kdokoliv za pár stovek,“ řekl pro iDnes.

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covidem-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

Může ničit orgány i zabíjet mladé

Lék Isoprinosine používají lidé se špatným imunitním systémem. „Funguje totiž tak, že podpoří aktivitu takzvaných NK buněk, z anglického natural killer cell, tedy přirozený zabíječ," vysvětluje server. Ty podle Berana pak putují tělem a hledají buňky zasažené virem a ty zničí. Díky imunitní reakci to pak dělají bílé krvinky. Tvorba NK buněk je navíc velice rychlá. „Do pátého dne je zvedne dvojnásobně. Zároveň zvyšuje tvorbu těch ‚trénovaných buněk‘," říká Beran.

Imunolog Thon ale vyzývá k opatrnosti. „A to vzhledem k patofyziologii covid-19, neboť na rozdíl od časné fáze onemocnění je nutné v pozdější fázi onemocnění imunitní systém tlumit a již ne stimulovat," vysvětlil.

Přednosta Kliniky infekčních onemocnění Ústřední vojenské nemocnice Michal Holub, který už pacienty s covidem-19 léčil, upozorňuje, že ho lze použít jen někdy. A to, když dojde u pacienta k poklesu počtu lymfocytů pod kritickou mez. To se děje u pacientů se středně závažným, těžkým či kritickým průběhem nemoci.

Česká lékařská komora zveřejnila zprávu o podávání léku, kde uvádí: „Vzhledem k tomu, že není znám přesný mechanismus vedoucí ke snížení počtu cirkulujících lymfocytů, případné podání inosinum pranobexu musí provázet zvýšená opatrnost, protože jednou z možných postakutních komplikací onemocnění covid-19 je takzvaná cytokinová bouře.“

Zmíněná komplikace je závažná imunitní reakce. Tělo při ní produkuje buňky, které mohou zničit orgány. V americkém časopisu Lancet vyšla studie, podle které mohla právě tato komplikace způsobit smrt některých mladých obětí viru.

Covid může zhoršit

„Léčbu je třeba volit opatrně s pravidelnými kontrolami laboratorních parametrů. Covid-19 má totiž složitou dynamiku a v některých jeho fázích Isoprinosine dokonce může zhoršit průběh nemoci,“ říká přednosta Holub. Na Klinice infekčních onemocnění Ústřední vojenské nemocnice Isoprinosine občas používají jako pomocnou léčbu při terapii plazmou či lékem Remdesivir, činí tak prý ale s opatrností.

Imunolog Thon zase upozorňuje, že mohou hrozit onemocnění jako dna nebo ledvinové kameny. „Podle mého názoru by se Isoprinosine u covidu-19 bez pravidelného sledování laboratorních parametrů rozhodně podávat neměl,“ má jasno přednosta Holub.

Video  Symbol koronaviru v Česku, taxikář léčený Remdesivirem: Stal se zázrak, ale...  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

deratizater ( 30. července 2020 21:20 )

V USA úspěšně léčí covid-19 Dr. Stella Immanuel ale dostává výhrůžky od anonymů, že ji zabijí, že s tím musí přestat, že nesmí lidi léčit hydro­xychlo­roqu­inem, Zincem a Zithromaxem, jenže ono to funguje. ! Vyléčila již 350 lidí a další přicházejí. NIkdo jí ještě nezemřel, což rozhodně nemohou prohlásit ti vědci a lékaři, kteří odmítají HCQ a místo toho používají jiné léčebné a obvykle extrémně předražené léky, jako je např. Remdesivir.!!! A co naší doktoři ? Budou brát úplatky či mohou experimentovat, a nebo čekají na předražený Remdesivír který ale určitě nebude dostupný všem nemocným a spousta jich zemře zbytečně .Je třeba tlačit na Babiše a Hamáčka aby nesvazovali doktorům ruce čekáním na nemravně předražený Remdesivir.

ginkognito ( 30. července 2020 19:32 )

A já bych klidně věřila, že to měl. Myslím si totiž, že my jsme to doma aměli taky a protože si píšu deník, tak to vím přesně. 5. března jsme jeli v Brně šalinó a přistoupili 2 asi úředníci - jeli jen jednu stanici na Maliňák - ještě jsem si říkala, to nemůžou jít pěšky? Byli jsme od nich asi metr a jedn hrozně kašlal. Ještě jsem si říkala, jestli něco chytnu... Druhý na to - měl bys tím kašlem něco dělat - a ten - to nic, to mám vždy, když přijedeme z lyžování - no do týdne jsme si doma mysleli, že se udusíme. Nakonec to přešlo, k doktorovi jsme nikdo nešel, teplotu jsme neměli, ale tak blbě mi v životě nebylo. Kdyby se to furt netestovalo, tak si toho nikdo nevšimne a umřou jen ti, co jsou zde uměle zadržováni.

horaIysa ( 30. července 2020 16:48 )

A jak víš, že měl covid?

krtek. ( 30. července 2020 15:27 )

cílem farmaceutické lobby je Vás léčit, nikoliv vyléčit

villon ( 30. července 2020 14:22 )

U nás u stolu sedává nějaký Jarín Švarc. Hodně lidí ho taky zná jako Maxipsa Fíka (je hodně zavalyté postavy). Ten se nakazil covidem asi před měsícem, měl teploty a kašlal tak že nemohl kouřit a léčil se citrónovou šťávou s česnekem. Do dvou dnů byl jako rybička. V pondělí večer už mu bylo blbě (šel z hospody hódně před zaviračkou) a ve středu už zase nasával. A nikdo jsme to od něj nechytil. S lékama ať se jdou bodnout, neni nad zkušenosti našich babiček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa