Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimka (21) se vzepřela rodině: Má vlastní dům, vysokou školu i vysněnou práci!

Autor: ran - 
30. července 2020
19:56

Zdánlivě měla budoucnost nalinkovanou. Měla se chovat tak, jak to podle tradice dělá správně vychovaná muslimská dívka. Jenže ona měla jiný plán. Místo života v područí manžela si zvolila svobodu, vzdělání a vysněnou práci. A její milující a milovaný přítel v tom jede s ní.    

Pakeezah Zubairiová (21) z Floridy toho před svými 20. narozeninami stihla opravdu hodně. Například během dvou let zvládla dokončit prestižní vysokou školu v oboru psychologie a managementu lidských zdrojů. K tomu při studiu pracovala na plný úvazek. A navíc si během pár let našetřila na dům. Nyní má skvělé vzdělání, vysněnou práci, vlastní bydlení, milovaného přítele a život před sebou. Všechno přitom mělo být jinak.

Rodiče z ní podle jejích slov chtěli mít „hodnou a poslušnou muslimskou holčičku“ a nic víc. Jenže ona chtěla něco jiného, a tak se vydala svou cestou. Stala se nejmladší absolventkou Lynn University v historii. A to vše ji navíc nijak nezmohlo, ve škole i v práci dál pokračuje. 

Studentský život až pak

Ale jak píše Daily Mail, až získá titul Ph.D., plánuje trochu zvolnit a také si trochu užít trochu „studentského“ života - bude mít sice už dávno odstudováno, ale zato nejlepší mladá léta před sebou. Má v plánu se chodit bavit, jíst v dobrých restauracích a zkusí také pár večírků a dalších „teenagerských“ dobrodružství.

Pakeezah se chtěla vymanit z rodinných a kulturních stereotypů, dřela proto už od střední školy. Dělala si extra kurzy, aby jí univerzita mohla, až na na ni nastoupí, uznat co nejvíce do studia. Tak si vybudovala náskok a oficiální studium bakaláře jí zabralo polovinu času, oproti běžnému studentovi. Už jako vysokoškolská studentka si také nabírala mnohem víc předmětů než běžný vysokoškolák - a i s prací na plný úvazek to zvládla. Magisterský titul získala pár dní před svými 20. narozeninami.

Rodina s ní nemluví

„Pocházím z přísného náboženského prostředí, rodina se mnou proto přestala mluvit, když jsem se od nich po bakaláři odstěhovala na kolej. To, co si pro mě připravovali do života, ale nebylo nic pro mě,“ říká Pakeezah. Chtěla být co nejdřív samostatná, co nejdřív vydělávat a dokázat, že na to má. Což se jí povedlo vrchovatě.

Šetřila, jak se dalo. Nikam nechodila, nekupovala si oblečení,  dovolenou ani spoustu dalších věcí. Spánku také moc nedala, často spávala jen dvě hodiny denně. Její přítel vždy stál při ní a byl jí velkou oporou. Oba těch pár let vydrželi na sice nezdravé, ale zato velmi levné stravě - na nudlích a laciných hotovkách.

Ale jak říká, těch několik let, kdy si nic nedopřávala, a dobrovolně si tak trochu „huntovala“ žaludek, stály nakonec za to. Nyní pracuje jako personalistka a chystá se s přítelem na další budoucnost. Je jí stále teprve 21 let.