Odsvěcený kostel v minulosti sloužil jako porcelánka nebo továrna na knoflíky. V 50. letech jej komunisti zničili, protože měli podezření, že pod kostelem jsou krypty. Nebyly.

Troška v něm během oslav výročí zavzpomínal i na Karla Gotta (†80), který si ve filmu zahrál postavu Lucipera! „Ve dnech, kdy byl na natáčení, vždycky seděl vedle mne, u monitoru, i během záběrů, ve kterých nehrál, sledoval ostatní a pečlivě studoval návaznosti. Když měl výstup, pouštěl jsem mu po klapce vždycky jeho záběry, aby viděl, jak to dopadlo,“ ocenil režisér Mistrův poctivý přístup k filmařskému řemeslu.

Gott ho prý také potěšil svým přístupem k Luciperově, jak se staročesky pán pekel Lucifer správně vyslovuje, masce. „Karel tomu fandil, nechal se rád zmaškařit. Na své masce spolupracoval a naopak sám přicházel s nápady, co ještě udělat. Bylo to k dobru role a vůbec se nesnažil být za nejkrásnějšího,“ popisoval Troška Blesku.

VIDEO: Troška na pohřbu Pomeje(†54): Jeho nadšení nemělo reálné základy

Video
Video se připravuje ...

Troška na pohřbu Pomeje (†54): Jeho nadšení nemělo reálné základy Blesk TV

Na koho už tak dobré vzpomínky nemá, je Milan Knížák (80), který Troškův štáb po natáčení osočil, že barokní zříceninu poničil. „Pan Knížák tu má prý nedaleko chatu, tak si říkám, co pro tu památku udělal on, když mu na ní tolik záleží?“ nadhazuje Troška do větru.

„Při našem příjezdu zde byly dva metry vysoké kopřivy, plevel, navezená skládka a zdi pomalované kosočtverci. My to tu naopak uklidili, vyčistili a mohu zaručit, že jsme nepoškodili ani kousek stavby,“ dodal Troška.

VIDEO: První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta

Video
Video se připravuje ...

První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta Bontonfilm

Fotogalerie
87 fotografií