Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alena přivedla na svět přes tisíc dětí. Jak funguje první Centrum porodní asistence v Česku?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Andrea Ulagová - 
1. srpna 2020
06:05

Alena Wernerová pracuje jako porodní asistentka už 30 let. Při otázce, kolika dětem už pomohla na svět, se musí dlouze zamyslet, než odpoví, že je to asi tisíc miminek. Nyní pracuje v Centru porodní asistence na Bulovce, které bylo otevřeno v únoru loňského roku. Centrum vzniklo na četné žádosti a vycházelo vstříc ženám, které volaly po lepších podmínkách během porodu. Wernerová Blesk Zprávám přiznala, že byla před otevřením Centra skeptická. Jeho kapacita se ale naplnila pár hodin po otevření. Alena také prozradila, co ji na její práci nejvíce těší. 

V únoru 2019 bylo v pražské Nemocnici Na Bulovce otevřeno první Centrum porodní asistence v Česku.

Od začátku do konce porodu se v Centru o ženy starají porodní asistentky. Dovedou budoucí matku až k porodu, dítě jí také pomohou přivést na svět. „Pokud je vše bez komplikací, lékaře-porodníka nemusí maminky vůbec vidět. Snažíme se, aby začalo něco, co pro ně bude přirozené a normální - že těhotná žena není nemocná, ale naopak prožívá nejhezčí období svého života,“ uvedl při otevření přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán.

Po změnách v porodnictví volaly ženské organizace i samotné rodičky, které si přály během porodu lepší komunikaci, soukromí a také respektování jejich přání.

Naplněná kapacita pár hodin po otevření

„Maminky měly pocit, že nemají u porodu dostatečné soukromí, dostatečné intimní prostředí, že s nimi personál málo komunikuje, že přijdou do porodnice a jsou tam jaksi dány napospas personálu, který musí poslouchat. Otevřením Centra se otevřela cesta dialogu mezi maminkou a porodní asistentkou a domlouvají se. Maminka nemusí mít sepsaný porodní plán. Je dostačující, když svoje přání řekne porodní asistence, dohodnout se na postupech, co si přeje a nepřeje,“ vysvětluje Alena Wernerová, která byla před otevřením Centra poněkud skeptická.

„Ale kapacitu jsme naplnili několik hodin po otevření. I když je to hrazená nadstandardní služba, zájem je enormní,“ říká Wernerová.

V Centru je nyní 13 porodních asistentek. Budoucí maminka si může tu svou vybrat podle internetových stránek, kde je jejich fotografie i krátké povídání. „Z praxe vím, že si maminky vybírají porodní asistentku na doporučení kamarádek nebo známých,“ říká Wernerová. 

Nejčastější přání? Soukromí a bonding

„Zachování soukromí je pro nás prioritou, není to žádné nadstandardní přání, aby maminka měla k porodu vlastní samostatnou místnost, kde bude sama v bezpečí, se svým doprovodem a asistentkou,“ přibližuje Alena Wernerová nejčastější přání rodiček.

„Ještě před lety matky rodily pouze v poloze na zádech. Nyní si ale mohou porodní polohu vybrat, pokud vše běží dobře, tak maminka rodí v poloze, kterou si určí. Dalším přáním je dotepání pupečníků a také bonding (novorozenec se položí na břicho matky bezprostředně po porodu, pozn. red.),“ dodává porodní asistentka.

Zároveň uvedla, že jedním z cílů vzniku Centra bylo, aby maminky nechtěly rodit doma. „Podle statistik 97 % žen chce rodit v porodnici, ale za podmínek, které jsem vyjmenovala - tedy s porodní asistentkou a v soukromí,“ říká Alena Wernerová.

Nejhezčí pocit? První vteřina, kdy je dítě na světě

V Centru mohou být s maminkou během porodu až dva lidé. Během pandemie koronaviru k porodům doprovod nesměl.

„Jako jedna z posledních porodnic jsme akceptovali nařízení vlády, kdy doprovody nesměly k porodu, a také jedna z prvních, která začala tatínky k porodu pouštět. Maminky neměly radost, že nemohou mít partnery u sebe, a my vlastně také ne. Porod zažijete jednou či dvakrát za život a chcete to zažít se svým partnerem. Ale samozřejmě to nešlo obejít,“ popisuje fungování Centra během pandemie koronaviru Wernerová.

Pokud se Aleny Wernerové zeptáte, kolika dětem pomohla na svět, musí se dlouze zamyslet. „Jednu dobu jsem si to psala,“ připouští a říká: „Ale budou to asi tisíce dětí.“ Není divu, během jedné směny přivede na svět až 4 děti.

„Dělám to přece jen už 30 let. A nejhezčí je pořád pro mě ten pocit, ta první vteřina, kdy se miminko narodí. Cítím úlevu maminky i její radost a i svoje uspokojení z toho, že máme miminko v ruce, je růžový, křičí a vše dopadlo dobře,“ usmívá se porodní asistentka.

Jak přesně funguje Centrum porodní asistence? Podívejte se na celý rozhovor s Alenou Wernerovou:

Video  Porodní asistentka Alena Wernerová přivedla za 30 let na svět přes tisíc dětí.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...