Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliardář Passer boural se svým bugatti na Příbramsku: Škoda je astronomická

Autor: Tomáš Koníček - 
1. srpna 2020
15:00

Bugatti Chiron, tohle žihadlo je jediné v Česku. Teď ale mělo na Příbramsku bouračku. Tedy spíš superdrahou mininehodu. Ač šlo jen o škrábnutí, škoda na luxusním sporťáku za 85 milionů je 3,5 milionu! Majitelem a řidičem nejrychlejšího auta světa je miliardář Radim Passer (56).

Nehoda se stala na silnici u Kosovy Hory na Příbramsku, jen tři kilometry od Štětkovic, kde firmě miliardáře Passera patří téměř půl vesnice. „Jednatřicetiletý řidič se rozhodl předjet před sebou pomaleji jedoucí vozidla a při tom si nevšiml, že je sám předjížděn automobilem značky Bugatti. Auta se následně bočně střetla,“ řekla policistka Monika Schindlová. Při karambolu nebyl nikdo zraněn.

Jako šest oktávek

Podle informací Blesku má bugatti poškrábané dveře… I tak bude oprava neskutečně drahá. Má vyjít na částku, za niž by bylo možné pořídit šest vozů Škoda Octavia 1,6 TDI Style.

S koupí váhal

Radim Passer je podle časopisu Forbes 33. nejbohatší Čech, jehož jmění čítalo v loňském roce 6,6 miliardy korun. S koupí chironu váhal několik let. „V roce 2015 mě Bugatti pozvalo do Londýna, kde mi ukázalo první prototyp. Bylo jasné, že bude stát přes tři miliony euro, a to už pro mě bylo za hranou,“ popisoval Passer Forbesu s tím, že stejně nakonec auťáku podlehl. Teď ho bude muset dát dokupy z pojistky neopatrného šoféra fabie. Pokud ji tedy měl...

Je to žrout!

„Ze Štětkovic do kanceláře v Praze je to zhruba 60 kilometrů a ukazuje mi to průměrnou spotřebu 20,8 litru,“ prozradil dříve Radim Passer. Francouzský výrobce uvádí 21,38 litru na 100 km. Dojezd na jednu nádrž vychází na 468 kilometrů. Umí si vzít ale mnohem víc. Při plném nasazení vyprázdní nádrž za 9 (!) minut, přičemž dosáhne spotřeby až 158,7 l/100 km.

Kdo je Radim Passer?

Jde o českého podnikatele a developera, který je zakladatelem a ředitelem společnosti Passerinvest Group, jejíž jméno je spjato především s realizací rozsáhlého polyfunkčního komplexu BB Centrum v Praze 4. Jde o jeden z největších developerských projektů v Česku. Jeho dalším projektem je Nová Karolina Park v Ostravě. Passer je silně nábožensky orientován a miluje fotbal.

Pojištění za 1,5 milionu!

První bugatti nechtěl v Česku Passerovi nikdo pojistit. Uspěl až v Anglii, kde u pojišťovny Lloyds za roční pojistku zaplatil 1,5 milionu korun. U chironu už to problém nebyl. Pro jednu z pojišťoven v Česku to prý byla otázka prestiže a bylo to i levnější.

Jak jsem kupoval chirona

Než si Radim Passer koupil chirona, brázdil české silnice s předchůdcem Bugatti Veyron, které bylo s rychlostí 431 km/h rekordmanem. A manažeři automobilky ho stále přesvědčovali, aby chirona koupil. „A já jim tehdy řekl: Pánové, nové bugatti si nekoupím, dokud si u svého veyronu nevyzkouším maximální rychlost,“ vyprávěl miliardář.

Jenže míst, kde lze jet bezpečně přes 400 km/h, moc není a podle něj je nutné dodržet i další podmínky. Například mít nové pneumatiky za 1,3 milionu, teplota nad 7 °C či nejlépe 10 km dlouhá rovinka se slabým provozem. Povedlo se to až po několika letech. „Hranici 400 km/h jsem tehdy pokořil třikrát. Naposledy, když vedle mě seděl můj nejstarší syn Radim, nám GPS ukázala 402,5 km/h,“ prozradil Passer.

Bugatti Chiron Sport

Motor: osmilitrový benzinový šestnáctiválec

Výkon: 1103 kW (1500 koní)

Maximální rychlost: 420 km/h (elektronicky omezená)

Zrychlení z 0 na 100: 2,4 vteřiny

Zrychlení z 0 na 400: 32,6 vteřiny

Rozměry: 4544 mm x 2038 mm x 1212 mm (délka x šířka x výška)

Hmotnost: 1978 kg

Cena: 3,3 milionu eur (85 milionů korun)

LacoRepan ( 4. srpna 2020 15:03 )

sak autisko riadne no hubu zubiska zlte krive ma ako houmlesak isto mu smrdi z huby ako z riti.

Lenovo Tablet ( 2. srpna 2020 07:51 )

Plnohodnotné,5 vět trapně rozepsaných na celý článek. Přidal bych ještě více fotografií z portfolia a pak ještě třeba kde jsme byli loni na dovolené..

a-z- ( 1. srpna 2020 21:49 )

víčka

illenne ( 1. srpna 2020 21:04 )

Inteligentní a morálně založený, ne nábožensky silně založený člověk, by si nepořídil auto za 85 milionů korun. Tohle nikdy nepochopím, proč se musí takhle drahými auty prezentovat. Malá škoda, ale velmi drahé poškrábání.

offline ( 1. srpna 2020 19:41 )

Proč podvody? Jen to dobře ukazuje skutečnou marži na výstavbě kanceláří a bytů.
Daňová přiznání jsou jistě v pořádku, vše lze dohledat v obchodním rejstříku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání