Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Druhá vlna? Švédsko je v klidu: Nikdy nemělo karanténu a teď mu čísla padají

Aktualizováno -
1. srpna 2020
19:01
Autor: Markéta Mikešová - 
1. srpna 2020
16:13

Švédsko je v Evropě trochu úkaz. Když všechny země zaváděly přísná karanténní opatření, severská země neudělala prakticky nic. Žádné zavřené obchody, žádné zavřené restaurace. Všechno fungovalo jako za normálních okolností. Vyústilo to sice ve velký počet nakažených a úmrtí na nemoc covid-19, teď ale Švédsko nemusí řešit druhou vlnu nákazy, která sužuje celý kontinent. Čísla mu každým dnem klesají. Zafungovala kolektivní imunita?

Jak upozorňuje server Newsweek, druhá vlna nákazy je ve Švédsku cizí pojem. Prostě ji země nezažívá. Naopak počty nakažených ve státě, proslaveném výrobcem nábytku IKEA, každý den klesají až na čestné výjimky, a to stabilně od konce června.

Počty nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel dokonce ve Švédsku během posledních 14 dnů klesly o 54 procent oproti předchozím 14 dnům. Vyplývá to z poslední zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO).

Oproti tomu v ostatních částech Evropy je situace naprosto odlišná. Počty nových případů raketově vystartovaly a i Česko muselo ve stejném období řešit rekordní přírůstky, kvůli kterým byla znovu zavedena některá opatření. Podobně je na tom Španělsko, Polsko, Německo, Francie nebo Velká Británie. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel některé evropské země zažily i 200procentní nárůst.  

Ve Švédsku rovněž klesá počet úmrtí, a to zhruba od 15. dubna, kdy zažilo dosavadní maximum 115 obětí. Poslední týden byl průměrný počet obětí dvě denně. Nutno ovšem dodat, že země je na vrcholu světové statistky v počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel, aktuálně se nachází i před Brazílií a USA, nejpostiženějšími zeměmi na světě.

Epidemiolog: Nikdo nekouká na rizika karantén

Vysoký počet úmrtí ve Švédsku souvisí s jeho kontroverzní strategií ze začátku pandemie, a to sice nezavádět téměř žádná karanténní opatření. Nákaza se nechala do jisté míry „plynout“. A pokud někdo byl chráněn, tak pouze ohrožené skupiny obyvatel. Výsledkem měla být kolektivní imunita, která je vedle očkování jediným dlouhodobým způsobem, jak nad nákazou vyhrát.

Švédsko tuto cestu zvolilo jako jedna z mála zemí na světě. Ano, mělo to daň z podobně velkého množství obětí. Ale ekonomika nebyla zdaleka tak zasažena, jako jinde v Evropě, a nyní to vypadá, že obyvatelé skutečně do určité míry kolektivní imunitu mají, protože druhá vlna se jim úspěšně vyhýbá.

Bezpečnostní opatření vzalo Švédsko velmi liberálně. Bezpečnostní opatření vzalo Švédsko velmi liberálně. | Reuters

Rozhodnutí hodnotí zpětně velmi kladně i zástupci ministerstva zdravotnictví. Například vrchní švédský epidemiolog Anders Tegnell uvedl v rozhovoru pro server UnHerd, že strategie se podařila. A popsal, jaká opatření země během pandemie zavedla.

„Docela dost jsme omezili pohyb osob ve společnosti. Porovnávali jsme, kolik se omezilo cestování ve skandinávských zemích, a pokles ve Švédsku byl stejný jako v sousedících státech. Můžeme říct, že dobrovolná opatření, která jsme zavedli ve Švédsku, byla stejně efektivní jako striktní karantény jinde,“ popisoval Tegnell. Narážel tak na fakt, že nařizovat se Švédům nic mimořádného nemuselo, protože se chovali zodpovědně automaticky.

„Vidíme, jak nám teď případy klesají, dlouhodobě máme zdravotnický systém, který funguje, vždy máme volná lůžka, nikdy přeplněné nemocnice,“ chlubil se dále epidemiolog. Přiznal ale, že s úmrtími to tak růžové nebylo. „Samozřejmě selháním této strategie je vysoký počet smrtí… To je spojeno s pečovatelskými domy ve Švédsku. Teď když se situace zlepšila, tak už tolik nákazy nemají,“ odhalil Tegnell.  

Na otázku, zda by kompletní karanténa tento aspekt změnila, odpověděl epidemiolog, že je to možné, ale neví: „Musíme se také podívat na negativní aspekty karantén, to dosud nikdo příliš nedělal.“

Ve Švédsku se zatím nakazilo 80 422 osob, v celé Evropské unii to jsou téměř dva miliony obyvatel. Severský stát byl minulý měsíc druhou nejpostiženější zemí v přepočtu na počet obyvatel. Proti jeho strategii kolektivní imunizace se v minulosti vyslovila řada tamních odborníků.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

elega ( 2. srpna 2020 22:33 )

Tak to už tady bylo tuším za Hitlera. Bohužel nikde není psáno, že ti, kteří nemají cukrovku, vysoký tlak nebo nějaké to kilo navíc, jsou lepší lidé. Ale to ultranáckovi jako jste vy prostě nedojde.

picoda ( 1. srpna 2020 23:14 )

Pocitat se bude ke konci roku

Martin Lapáček ( 1. srpna 2020 19:40 )

No hlavně 80 tisíc nakažených já tedy fakt za úspěch nepovažuji...

ginkognito ( 1. srpna 2020 18:38 )

A vždyť je to jedno. Ten virus je jen takový urychlovač. Umřou na to jen lidi, kteří by byli před 50 lety, kdy tolik nebujela farmaceutická lobby, už dávno po smrti z jiných příčin. Pořád to zachraňování - já tomu říkám zadržování. Jaký má smysl v Alzheimercentrech "bojovat" proti viru, když jsou tam bytosti, které ani nevědí, že jsou na světě. Dnešní přehumanizovaná společnost dovede do pekel všechny.

sorgedoktor ( 1. srpna 2020 18:00 )

Cely clanek neni tak nejak uplne srozumitelny. Nepostrehl sem, zda ta umrti jsou prevazne z ustavu pro duchodce ci jinak...
Oni lide mladsiho s tredniho veku budou odolnejsi, sauna je doobra prevence*/ tim ovsem pozitivni vliv sauny na zdravi konci/..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa