Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vrchol historické mise. Loď SpaceX se s astronauty vrátila domů, expert přílet komentoval

Aktualizováno -
2. srpna 2020
22:18
Autor: ČTK, Mii - 
2. srpna 2020
10:33

Vesmírná mise, která v historii amerického letectví nemá obdoby, v neděli vyvrcholila. Raketa Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska přivezla z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dva astronauty a dosedla do vod Mexického zálivu. Přistání pilotované mise na moři bylo pro americkou kosmonautiku první po 45 letech. Přílet rakety jste mohli sledovat v česky komentovaném přenosu.

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili 31. května. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů letěli američtí astronauti americkou lodí z území USA. Takovýto pilotovaný let byl navíc poprvé v režii soukromé společnosti, a ne vládní vesmírné agentury.

Na zpáteční cestu se astronauti vydali v neděli v 01:34 SELČ. Oborníci konstatovali, že pokud bude úspěšný i závěr cesty s přistáním, bude to znamenat konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz. To se nakonec stalo, astronauti se bezpečně vrátili domů.

Přistání bylo plánováno u severozápadního břehu Floridy, nedaleko floridského města Panama City. Nebylo přitom jisté, že se mise v neděli uskuteční, čekalo se na vývoj bouře Isaias, která se dostala k východnímu pobřeží Floridy.

„V případě příznivého počasí Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost SpaceX plánují přistání na moři a ukončení mise 2. srpna ve 14:42 místního času (20:42 SELČ),“ uvedla NASA v prohlášení. Živý přenos s českým komentářem můžete jste mohli sledovat na Mall.tv.

 

Astronauty z přistání bolí žaludek

Po dosednutí lodi Crew Dragon trvalo zhruba hodinu, než byla loď pomocí jeřábu vyzdvižena na plavidlo společnosti SpaceX, kde astronauti vystoupili. Behnken a Hurley uvedli, že k častým nepříjemnostem přistání na vodě patří nevolnost při čekání na pohupujících se mořských vlnách. Hurley připomněl, že tyto nepříjemné pocity měli rovněž astronauti, kteří se na začátku 70. let vraceli z první americké orbitální stanice Skylab.

Loď Crew Dragon nyní poslouží příští rok na jaře pro další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti, včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Nejbližší pilotovaný let chystá společnost SpaceX na konec září.

Video  Americký návrat do vesmíru: U ISS poprvé zakotvila loď Crew Dragon s posádkou.  - Reuters
Video se připravuje ...

horaIysa ( 3. srpna 2020 16:13 )

Meleš nesmysly o něčem, o čem nemáš ani páru.

horaIysa ( 3. srpna 2020 15:55 )

To můžeš. Vzpomínky z mládí ti nikdo nebere. A jak to souvisí s popisovanou událostí?

horaIysa ( 3. srpna 2020 15:49 )

Zase jen žvaníš ty svoje neustále omílané kecy mimo mísu.

yarda ( 3. srpna 2020 11:45 )

horaIysa: Připomínám si film "Kozoroh jedna".

horaIysa ( 3. srpna 2020 09:30 )

No, hezky jsi to napsal. Ale možná ti tvoje ekonomická gramotnost nedovoluje připustit fakt, že pro američany bylo do současné doby ekonomicky výhodnější využít pronájmu ruských nosných raket, než vývoj vlastních. Ostatně do roku 2011 tam kosmonauty dopravoval raketoplán Space Shuttle, takže zas tak velkej technickej problém to pro Američany asi nebyl. Kolik raketoplánů vypustilo Rusko? No, a konec konců projekt ISS je mezinárodní, takže ve využívání ruských raket nevidím nic divnýho. Taky ba se dalo napsat, nebejt Američanů, Rusové žádnej ISS nemaj a když už do toho mermomocí chceš zarejvat války, tak nebejt Rusů, nebyl by rozbombardovanej Afganistán. Napsal jsem to dostatečně srozumitelně snowmane?

Zobrazit celou diskusi