Důležitá barva skvrn

Určitě jste si všimli, že melouny v celku mají na sobě velké bílé skvrny. Ty na slupce zůstávají na místě, na kterém meloun ležel na zemi. Barva zmíněné skrvny je důležitá. Ty nejlepší melouny ji mají do krémové až žluto-oranžové barvy.

Hnědá = sladší

Dalším znakem, který prozrazuje, jaký meloun bude uvnitř, jsou hnědé skvrny na slupce. Čím více jich je, tím sladší meloun je.

Koule je lepší

O chuti melounu dost prozradí i jeho tvar. Pokud je protáhlejší, je vodnatější. Zatímco kulaté melouny jsou zpravidla sladší.

Autor: istock.com

Ani velký, ani malý...

Na velikosti záleží! Ale neplatí, že ten největší, který sotva unesete, jen ten nejlepší. A ani to není ten nejmenší. Nejvíc si právě pochutnáte na melounu, který je průměrně velký.

Stopka vše prozradí

Při nákupu si všímejte i stopky melounu. Prozradí, jak je meloun zralý. Pokud je zelená, znamená to, že meloun byl utržen brzo a potřebuje ještě dozrát. Mnohem víc si pochutnáte na melounech s hnědou a suchou stopkou.

Jak si ho vychutnat?

Udělejte pizzu

dělejte pizzu Tuhle lehkou pizzu si zamilujete! Meloun nakrájíte na stejně velké trojúhelníčky, které poskládáte do kola jako pizzu. Pak už záleží na vaší tvořivosti a melounovou pizzu můžete ozdobit různým ovocem, třeba borůvkami, sýrem feta a mátou a pokapat balzamikovým krémem.

Ogrilujte ho

Vyzkoušejte grilovaný meloun! Budete mít boule za ušima! Stačí čerstvý, nakrájený meloun potřít trochou medu a hodit na gril.

Autor: istock.com

Nakrájejte ho

Nejjednodušší způsob je meloun nakrájet. Nejčastější jsou měsíčky, jejich okraji se ale můžeme zamazat, takže lepší je měsíčky rozkrájet ještě na menší trojuhelníčky.

Dalším tipem je nakrájet čtvrtku melounu na šířku na stejně velké proužky. Poté opatrně odkrojit slupku a jednotlivé kousky vysunout na přeskáčku na jednu či druhou stranu.

 

Video
Video se připravuje ...

Začíná melounová sezóna! Tenhle trik z vás na party udělá hvězdu YouTube

Fotogalerie
6 fotografií