Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko má na semaforu jen zelené „flíčky“. Hygienici ale důrazně varují Prahu

Aktualizováno -
3. srpna 2020
13:32
Autor: ČTK, for - 
3. srpna 2020
11:52

V Česku nejsou okresy s horší epidemickou situací nákazy covidem-19 než stupeň 1 označený zeleně, těch je devět. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemiologické situace.

„Hodnotí se 25 parametrů. Jsou výsledkem týdenního souhrnu nad denními sledováními. Konečné rozhodnutí o daném stupni je výstupem odborné expertizy epidemiologů a hygieniků,“ řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Semafor určující míru rizika bude ministerstvo aktualizovat v týdenních intervalech. Riziko nákazy je rozlišeno do čtyř barevných stupňů - bílé, zelené, žluté a červené, na základě kterých budou přijímána příslušná opatření proti šíření koronaviru.

Rážová na tiskové konferenci na půdě ministerstva zdravotnictví také vysvětlila, proč Praha není žlutá na virovém semaforu, ačkoli se o tom původně diskutovalo. „Neeskaluje to. Není ani patrný zásah do zranitelných skupin. I proto je Praha na stupni jedna,“ podotkla s tím, že je ale hlavní město na hraně hranice, kdy zežloutne. 

Žlutá barva znamená, že nakažení nebyli v přímém kontaktu pacienta, a covid-19 se u nich přesto objevil. „Zatím máme 18 procent pacientů, u kterých nebyla prokázána příčina nákazy. Jedná se tedy o komunitní šíření,“ uvedla Rážová. 

Virový semafor pro ČR se zatím jen zelení. Alarmující je až žlutá a případně pak i červená barva Virový semafor pro ČR se zatím jen zelení. Alarmující je až žlutá a případně pak i červená barva | Ministerstvo zdravotnictví

„Není to vítězství,“ reagovala na zelenou Prahu hygienička hlavního města Zdeňka Jágrová. 

„Pouze to, jak se budeme chovat má vliv na výskyt (…) Problémy nám dělají mladí lidé, které nic nenutí, aby se vyhýbali činnostem, na které byli zvyklí. My nechceme zakazovat činnosti, nebo zavírat. Ale pokud se to bude zhoršovat, nic jiného nám nezbyde,“ uvedla Jágrová. 

Jágrová tak prosí o ohleduplnost, jinak také můžeme dojít k něčemu, co nám bude zakázáno. „Opatření jsou vždycky represivní, ale bez toho se nikam dál neposuneme. Zamyslete se nad tím, jak se virus šíří a jaké máme volnočasové aktivity,“ dodala. 

Dušek: Začátek konce

Za červenec bylo nově diagnostikovaných na covid téměř 4600 lidí, seniorů desetina. Do nemocnic muselo 237 lidí, vážné komplikace mělo 36, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky. Tato čísla jsou ale podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška v pořádku. 

Podle Duška je epidemie na začátku konce. Dušoval se pak, že za tímto vyjádřením stojí. „Jsme na začátku postupného mizení epidemie. Není to falešná nula (…) Máme tu prostě přírodu. Přírodu, která vytvořila nový virus, který se normálně ve společnosti šíří. Akorát je nakažlivější a víme, že v jarním období má velkou průraznost,“ uvedl.

Dodal, že se zachytávají jen lokální ohniska, která jsou navíc tvořena bezpříznakovými nakaženými – tedy že klesá i počet lidí, kteří by potřebovali hospitalizaci.

arbitr ( 4. srpna 2020 10:22 )

Praha a jmenovitě pan MUDr.Hřib dělajíi, co mohou! I zvýšením dotace Prag Pride (místo jeho zákazu v tomto roce)z 300.000,-Kč na 1,000.000,-Kč při současném omezezení stále klesajícího počtu účastníků jsou garantem rozšíření nákazou nejen tradičně HIV, ale navíc koronavirem (jako Techtle-Mechtle).
Nabízí se otázka, zda jde o omezenost, nebo tunel v situaci, kdy město ostatním krátí příspěvky pro výpadek příjmů právě z důvodu pandemie?

aeraluna ( 3. srpna 2020 20:49 )

Ehm...ten plán le nějak šmajdá - vzhledem k tomu, co se teď v USA děje se jim to asi nějak zadrhlo a předběhlo u nich doma, ne? Jejich migranti tam řádí jak černý ruce a snížení IQ už proběhlo dávno...

Pepi53 ( 3. srpna 2020 18:52 )

Ministr Kvakoš sehnal jen zelenou.Aby mohl barvit Prahu do duhová,čeká na dodávky barev z Čĺny,které budou dopraveny vládním speciálem,aby bylo vyhověno všem nadlidem,kteří už oslavili konec pandemie..
Vzhůru ke světlejším zítřkům.

a-z- ( 3. srpna 2020 18:47 )

Není duhová, je růžová, cukrouši.

Viera Vaňová ( 3. srpna 2020 17:41 )

Tak Pražáci si vše ***i sami a to když si volí takové tragedy co mají na radnici.Ted ještě ten jejich duhový hadr ten jim dodá ten správný punc Covitu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa