Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlasování z auta nebo přes zástupce: Hamáček čeká na verdikt o volbách z karantény

Autor: ČTK, for - 
4. srpna 2020
08:23

Parlamentní strany se mají na žádost ministerstva vnitra do dneška vyjádřit ke čtyřem variantám hlasování lidí, kteří se kvůli koronavirové epidemii dostanou v době říjnových voleb do karantény. Úřad nejprve odmítal volbu lidem v karanténě umožnit. Po kritice navrhl na schůzce s opozicí zřízení zvláštních okrsků v domovech pro seniory, kde by se vyskytl koronavirus, možnost hlasovat z auta, zřízení mobilních komisí vybavených kompletní sadou ochranných pomůcek a variantu, kdy by si volič v karanténě vybral zástupce, který by hlasovací lístek do urny hodil za něj.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) minulý týden uvedl, že v případě vetování některé z variant paletu možností zúží. Podle prvních reakcí stran souhlas nezíská návrh na využití takzvaného zmocněnce. Ačkoli tuto formu hlasování používají například ve Velké Británii, Nizozemku či Francii, návrh strany odmítají. Za neústavní ji označila ODS, proti jsou například i lidovci.

Ve středu se na ministerstvu sejdou nad upraveným návrhem zástupci stran znovu. Ministerstvo pak připraví novelu zákona k jednání vlády 17. srpna, očekává, že Parlamentem návrh projde do konce srpna. V září pak začne proškolování volebních komisí.

Hlasovat o novém složení krajských zastupitelstev a třetiny Senátu budou Češi počátkem října. Pokud by v té době byla epidemiologická situace podobná současné, karanténa by se vztahovala na zhruba 3500 lidí.

Podle Hamáčka by tento výpadek neměl na výsledky voleb vliv, proto nejdřív odmítal o úpravách zákona s opozicí jednat. S tím ale nesouhlasili zejména opoziční senátoři.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Pravidlo, podle kterého nemohou ve volbách hlasovat lidé v karanténě kvůli potenciální nákaze přenosnou nemocí, platí pro krajské volby od roku 2000 a pro senátní od roku 1995. Podle politiků, kteří žádají úpravu, bylo však připraveno kvůli jednotlivcům a nepočítalo s možností, že by v karanténě byly celé obce či regiony.

Video  Obavy z koronaviru na Slovensku: Ve štábu vítěze voleb Matoviče v Trnavě měřili příchozím teplotu  - Reuters
Video se připravuje ...

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit v pátek a v sobotu 2. a 3. října>>>

krapotkin ( 4. srpna 2020 14:01 )

Proč nám ty volby stále vnucují ? Stejně jsou na volitelných místech stále ti samí - bývalí komunisté, a ty já volit nikdy nebudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa