„Zvony by měly dorazit v pátek a následně budou vystaveny. Předpokládáme, že u svatého Havla by mohly být zavěšeny na podzim a v Haštalu na jaře příštího roku,” řekl Ondřej Boháč, jeden z organizátorů akce. Zvony budou vystaveny na dřevěných tzv. kozách, a lidé tak budou mít možnost si na ně zazvonit a slyšet jejich zvuk. Před zavěšením do zvonic pak budou všechny zvony ještě vysvěceny.

V kostele sv. Haštala byly původně tři zvony, dva z nich byly zabaveny za první světové války v roce 1916, zůstal jeden z roku 1 690 nazývaný Vavřinec-Florian. Nový zvon Haštal bude mít průměr 118 centimetrů, hmotnost 1 130 kilogramů a bude laděn do tónu f1. Druhý zvon František o průměru 80 centimetrů bude vážit 330 kilogramů a bude laděn do c2. Společně se zvonem Vavřinec-Florian budou tvořit mollový akord. Na výrobu zvonů k Haštalovi bylo třeba 1,2 milionu korun.

Pracovníci rakouského zvonařství Grassmayr naložili 7. srpna 2020 do kamionu v Innsbrucku nové zvony pro kostely svatého Haštala a svatého Havla na Starém Městě v Praze.
Autor: ČTK

Pro kostel sv. Havla byly odlity také dva zvony. Jeden chybí od roku 1942. Zvon Jan Nepomuk bude vážit asi 80 kilogramů, bude mít průměr 50 centimetrů a bude laděn do tónu a2, tedy o oktávu výš než zvon Václav z roku 2017. Druhý zvon ke sv. Havlu, Ludmila, je malý zvon, který nahradí dočasný ocelový zvon z roku 1925. Vážit bude 45 kilogramů a jeho průměr bude 38 centimetrů. Laděn bude do cis3. Oba zvony do kostela svatého Havla vyjdou asi na 250 000 korun.

Nový zvon v Praze naposledy dostal právě kostel svatého Havla. V roce 2017 byl do zvonice zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. Hmotnost zvonu je přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku měří téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetrů.