Žena (63) z Blanenska nevěřila při telefonickém hovoru vlastní uším. Podvodnice, která se vydávala za skutečnou advokátku exekutorského úřadu v Hradci Králové, argumentovala smyšlenou exekucí. Svou oběť dokázala dokonale vystresovat.

„Postavila ji před rozhodnutí, aby zaplatila peníze do určité hodiny, nebo musí počítat s exekutorským zásahem včetně různých penále,“ uvedla k drsnému případu policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

Odeslala 53 tisíc

Ačkoliv si důchodkyně neuvědomovala, že by měla nějaký dluh, přesto v obavách z dalšího postihu zaplatila téměř 53 tisíc korun na účet, který jí falešná exekutorka nadiktovala. „Když si chtěla danou věc ověřit, zjistila, že se stala obětí podvodu,“ dodala policistka.

Případ ale neskončil, následující týden měla poškozená žena znovu telefonát. Tentokrát jí volal muž, který se vydával za asistenta místní agentury v Plzni. Tvrdil, že jim žena dluží peníze a to přes 25 tisíc korun za provedené služby a pokud je neuhradí, podá k soudu návrh na exekuci. Na toto již žena nereagovala a hovor ukončila.

Celou věc v současné době prošetřují blanenští policisté pro podezření ze spáchání podvodu. Pachatelům v případě dopadení a soudu hrozí až 5 let vězení.

Co radí policie

Apelujeme na obezřetnost. Ověřujte si informace a fakta, zvlášť při telefonních hovorech. Neposílejte peníze, aniž by jste si ověřili pravdivost konkrétního případu a jednejte přímo s exekučním úřadem,“ zdůraznila blanenská policejní mluvčí.

Video: Mazaná zlodějka obrala stařenku z Brna