Hlístice slimáky usmrtí

Zahrádkáři na slimáky používají různé chemické prostředky anebo je chytají a sypou na ně sůl. Podle expertky jsou skvělým řešením hlístice, které zahradní škůdce zabijí. „Slimáky aktivně vyhledají, namnoží se v nich a postupně je usmrtí,“ vysvětluje Eva Hrudová. Plže napadnou přes dýchací otvory. Slimák přestane po dvou až třech dnech žrát a postupně uhyne. 

Hlístice slimáky spolehlivě zabijí.
Autor: Profimedia.cz

Hlístice jako řešení fungují zejména proti nejmladším stadiím plzáků a slimáků, zahrádkář tak může zabránit přemnožení škůdců. „V případě hlístic je ale třeba mít na paměti, že jde o živý organismus, který má určité nároky na prostředí a řídit se tak doporučením prodejce,“ uvedla odbornice.

Další variantou jsou podle ní přípravky na bázi fosforečnanu železitého nebo metaldehydu. „Ke zjišťování výskytu lze použít i pasti, do nichž se jako návnada dává pivo. Jako mechanická zábrana je registrován gel na bázi chloridu sodného, který se aplikuje kolem rostlin,“ uvedla Hrudová. Lidé by měli ze zahrádek odstranit nepotřebné nádoby a další úkryty, ve kterých je vlhko a slimáci tam mohou přečkat pro ně nepříznivé období.

Sůl spíše škodí

Podle expertky se objevují i laické metody hubení plzáků a slimáků, např. vysypávání cestiček kuchyňskou solí. To ale podle rostlinolékařky spíš poškodí půdu. „Zahrádkáři na malých plochách plzáky sbírají a hubí různými metodami – často říkají, že je to boj s větrnými mlýny a bohužel s tím nelze nesouhlasit. Pokud jde o ochranu, myslím, že bez registrovaných přípravků se jen těžko obejdeme,“ říká vědkyně, podle které je s větším výskytem slimáků třeba počítat vždy ve vlhkých letech a z tohoto pohledu je letošek ideální. Přispět může i teplá zima, kdy přežije více jedinců. Problém s výskytem plzáka španělského je ale dlouhodobý, a v místech, kde je vlhko, se vyskytuje hojně.

V ČR je několik druhů slimáků, škůdců je z nich ale jen několik: slimáček hladký, slimáček polní, slimáček síťkovaný. Všechny tyto druhy se v českém prostředí vždy vyskytovaly a z pohledu zemědělce je možné je označit za původní. Asi největší škody ale působí plzák španělský. Slimáci žerou všechno, nejvíc jim ale „chutná" na polích řepka a řepa, na zahrádkách je pak výběr pestřejší např. žerou salát, plody různých druhů zeleniny. Nevynechají ale ani některé okrasné rostliny.

 

 

Fotogalerie
7 fotografií