Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zájem o odklad splátek úvěrů v Česku už zvolňuje. Od kdy už se jim nevyhnete?

Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
17:30

Banky podle České bankovní asociace (ČBA) za poslední týden přijaly třetinu žádostí o odklad splátek oproti červnu. Podle aktuální statistiky České národní banky (ČNB) jich bylo k 24. červenci podáno 392 tisíc a schváleno 350 tisíc. Od listopadu budou muset všichni znovu začít splácet, proto se očekává, že zájem o odklad splátek v srpnu ustane. V úterý to uvedl hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Banky podle Staňury k 24. červenci odmítly 42 000 žádostí, což je zhruba 10,7 procenta z celkového počtu podaných žádostí. O odklad splátek mohou lidé žádat do 31. října, poté se budou muset vrátit k běžnému splácení. „Poté se ukáže, do jaké míry byl odklad splátek účinný. Odklad dostalo přibližně deset procent všech úvěrovaných klientů bank,“ uvedl.

Procenta jednotlivých druhů úvěrů se podle Staňury nemění. Na spotřebitelské půjčky připadají dvě třetiny podaných i schválených žádostí, čtvrtinu tvoří hypoteční úvěry. Zbytek jsou úvěry podnikatelů a nezařazené.

Důvody odkladu není nutné dokazovat

O odklad splátek mohou žádat dlužníci zasažení v souvislosti s koronavirem. Dlužník věřiteli skutečnost oznámí, důvody nemusí prokazovat. Splátky je možné odložit u úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných již před 26. březnem, které ale byly čerpány až po tomto datu.

Moratorium se nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry a operativní leasing. Splátky nelze odložit ani u úvěrů, u kterých dlužník k 26. březnu měl zpoždění se splátkou úvěru delší než 30 dnů.

Vláda schválila možnost odkladu splácení úvěrů a hypoték 1. dubna. Přerušeno je splácení úroků i jistiny. Pouze u úvěrů firem je pozastaveno splácení jistiny, úroky firmy platí dál. Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlužuje o dobu, po kterou je splácení přerušeno. Za přerušení si banky neúčtují žádné poplatky.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa