Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirem se nakazila polovina svatebních hostů. Na polskou veselku mířili i Češi

Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
19:45

Polsko v úterý ohlásilo další rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem, za uplynulý den je jich 680. Je to už čtvrtý rekord během jednoho týdne, upozornila agentura Reuters. Skoro třetina nových případů je ze Slezského vojvodství, které sousedí s Českou republikou a které se potýká s šířením nákazy v uhelných dolech. Ale i na svatbách.

Největší ložiska infekce jsou nyní v dole Bielszowice ve městě Ruda Ślonska (Slezská Ruda), kde se nakazilo skoro 500 lidí, a v dole Silesia v Czechowicích-Dziedzicích; tam evidují více než 230 případů. Tento důl spadá pod Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského.

Celkově se v osmatřicetimilionovém Polsku nákaza potvrdila u 48 149 lidí a mrtvých s nemocí covid-19 je v zemi 1 738.

Vláda zvažuje zavedení přísnějších opatření v nejvíce zasažených regionech, třeba omezení počtu hostů na oslavách svateb, které jsou v posledních týdnech často ohnisky nákazy. Hygienici ve Slezském vojvodství dnes informovali o tom, že se nakazila polovina z 80 účastníků svatby, která se nedávno konala v Pszczyně. Šlo přitom o lidi z různých regionů v Polsku i z Německa.

Drůbežářský podnik přerušil výrobu

Zatím tři případy infekce se objevily u hostů na jiné veselce v Pszczyně, kam byli pozvaní i lidé z Česka, informuje televize TVN24 na svých internetových stránkách.

Ve Velkopolském vojvodství musel dnes přerušit výrobu drůbežářský podnik, kde testy koronavirus prokázaly u 233 lidí, dalších 170 je v karanténě. Firma má asi 800 zaměstnanců.

Covidem-19 onemocněli tři polští senátoři a dnes o tom, že je nakažený, informoval jeden lidovecký člen Sejmu, dolní komory parlamentu. Jak Senát, tak Sejm odložily svoje schůze. Zákonodárci se ale mají ve čtvrtek sejít na prezidentské přísaze Andrzeje Dudy. Povinné při této slavnostní společné schůzi obou komor mají být roušky, k dispozici budou ochranné rukavice a dezinfekce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa