Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po opsané diplomce má slovenský premiér Matovič na krku další skandál: Bydlí načerno

Autor: ČTK, vei - 
4. srpna 2020
22:20

Slovenský premiér Igor Matovič žije se svojí rodinou v Trnavě v nezkolaudovaném domě, za což mu kvůli porušení stavebního zákona hrozí pokuta až 33 000 eur (přes 862 000 korun). Informoval o tom portál TVnoviny.sk. Premiér svoje pochybení přiznal už minulý týden. Matovič v minulých dnech čelil na Slovensku také pokusu o sesazení z funkce premiéra - to kvůli podezření, že opsal část své diplomové práce.

„Když nemáte kolaudační protokol, nemůžete v domě bydlet,“ řekl Ivan Pauer, prezident Slovenské stavební komory. Mluvčí trnavského magistrátu Veronika Majtánová vysvětlila, že stavební úřad nemá možnosti, aby zjišťoval, jestli v nově postavených domech někdo bydlí, nebo ne. Matovičovým případem se začne zabývat až nyní. Premiér uvedl, že návrh na vydání kolaudačního rozhodnutí podá „v dohledné době“. Kdy se tak přesně stane, není jasné.

Video  Slovenský premiér Igor Matovič přivezl do Prahy dárek. O půlnoci se otevřou hranice mezi Českem a Slovenskem.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nejde o první nepříjemnost, která se šéfa slovenské vlády v poslední době dotkla. Minulý týden v parlamentu ustál pokus o odvolání kvůli své plagiátorské kauze.

Podle listu Denník N Matovič ve své diplomové práci z roku 1998 opsal celé pasáže ze dvou knih, doplnil několik stránek textu a výsledek odevzdal jako své dílo, aniž použité zdroje řádně citoval. Matovič, který se premiérem stal letos v březnu, se hájil také tím, že při psaní práce záměrně nepochybil. Souhlas ke zveřejnění textu své diplomové práce ale nedal.

Zobrazit celou diskusi