Zatímco v průběhu léčby jste často chodili k lékaři, teď naopak můžete mít pocit nejistoty a opuštěnosti. Také vaše role v rodině se může změnit – řadu úkolů za vás pravděpodobně někdo převzal a teď má obavy vám je vrátit. Můžete s některými věcmi nesouhlasit, ale zároveň pociťujete, že byste si neměli pořád stěžovat.

Někteří ve snaze o racionalitu během léčby potlačí své emoce, které je teď mohou úplně zaplavit – smutek, hněv, strach... Stejně jako bylo potřeba se přizpůsobit životu s rakovinou, vy i vaše okolí budete potřebovat nějaký čas, abyste si zvykli na život po rakovině.

Návrat do práce

Většina pacientů se po léčbě vrací do svého zaměstnání. Neváhejte promluvit s nadřízeným o možnostech změny či úpravy svého pracovního režimu, pokud je to potřeba. Lékař může napsat vašemu zaměstnavateli zprávu, jak prodělaná rakovina může ovlivnit vaši práci.

Na druhou stranu nemáte žádnou povinnost o své nemoci mluvit. Pokud máte nepříjemný pocit mezi kolegy nebo vás ranila nějaká poznámka, myslete na to, že většina lidí pouze neví, co správně říct, nebo jsou z vaší nemoci nervózní, nechtějí vám ublížit.

Autor: Shutterstock

Důležitá pravidla

➤ Sdělte svému okolí, co jste schopní vykonávat a co je teď nad vaše síly.

➤ Buďte trpěliví a dopřejte si čas.

➤ Mluvte přímo a otevřeně.

➤ Dovolte nejbližším, aby byli informovaní o vaší nemoci a zapojeni do vaší rekonvalescence.

➤ Snažte se s rodinou trávit více času.

Praktické rady

➤ Přijměte, že nemáte kontrolu nad návratem rakoviny, ale buďte informovaní o tom, co můžete udělat pro své zdraví, a pusťte se do toho.

➤ Přemýšlet a mluvit o svých pocitech může být nepříjemné, ale sdílejte je s někým blízkým; možná budete překvapeni, jak to pomůže.

➤ Snažte se zaměřit na přítomnost a příliš nepřemýšlet o nejisté budoucnosti nebo bolestivé minulosti.

➤ Naučte se správně odpočívat.

➤ Buďte tak aktivní, jak to jen jde.

➤ Vytvořte si svůj denní řád.

Všechno není růžové

Pravděpodobně teď věnujete více pozornosti každé bolesti a nepříjemnému pocitu, které vyvolávají otázky: „Vrátí se rakovina? Kdy? Poznám to včas?“ Když vás tyto obavy přepadnou, buďte co nejblíže svému partnerovi či jiné blízké osobě a sdílejte s ním i jednoduchá rozhodnutí – nesnažte se na to být sami.

 

Video
Video se připravuje ...

Pacientka s rakovinou plic Areta nikdy nekouřila.  Andrea Ulagová