Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší chalupářské recepty ZDARMA v Blesku! Zkuste játra po brazilsku nebo houbovou tečku!

/
  • Kuchařka Nejlepší chalupářské recepty už v pátek zdarma v Blesku.
    7. srpna 2020 ● 05:00

    Léto na chatě či chalupě, léto nejkrásnější. Věděl to už Karel IV., když si nechal nad Berounkou postavit jako odpočinkové sídlo Karlštejn. Češi mají prostě pobyt na venkově v srdci. Už císař, kromě úniku od reality a rozjímání, si na hradě užíval společnosti přátel a dobrého jídla. A právě tipy, jak připravit exkluzivní pohoštění pro rodinu a známé, najdete v kuchařce Blesku Nejlepší chalupářské recepty. Vychází už v pátek a s Bleskem ji získáte ZDARMA! Tady je malá ochutnávka…

  • 1.

    Rychlý cukeťák

    Zeleninu ze zahrádky používá nejen jako čerstvou přílohu, ale i k vaření teplých pokrmů Petra Melgrová (36) z Jeníkovic na Hradecku. Blesku se pochlubila s receptem na cukeťák. „Je to pochoutka, kterou jsem si oblíbila já i moje rodina,“ řekla maminka dvou malých dětí, která si vaření užívá na mateřské dovolené. „Tento recept je opravdu velmi jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník. Potřebujete k tomu jen jednu velkou mísu, struhadlo, vařečku a plech na pečení,“ podotkla Petra.

     

    S uzeninou i bez

     

    Suroviny: cuketa, 1 kypřicí prášek, malý bloček sýru typu Eidam, 5 lžic oleje, 3 vejce, 5 stroužků česneku, majoránka, sůl, pepř, hrnek polohrubé mouky, 3 buřty nebo jiná uzenina (nemusí být).

     

    Postup: Cuketu nastrouhejte a vymačkejte šťávu, aby nebyla moc tekutá. Sýr nastrouhejte, přidejte zbytek surovin, zamíchejte a směs vlijte na plech. Pečte půl hodiny při teplotě 180 °C. Podávejte s novými bramborami.

    Petra Melgrová při přípravě cuketové dobroty.
    Autor: Foto pro Blesk – Petra Melgrová

  • 2.

    Jatýrka se špenátem po brazilsku

    Recept na rychlou a chutnou mňamku k večeři nebo i na oběd poradil Blesku brazilský kuchař Amaury Teixeira (52), který již před lety zakotvil až z Ria de Janeira ve Zlíně. Má tam rodinu a miluje výlety po Česku. „Je to hlavně rychlé, dobré a hezky to voní. Po návratu z procházky ideální. Mám dva menší syny a i oni si vždy pochutnají,“ řekl. „Drůbeží játra, množství podle počtu osob, si připravte před výšlapem. Naložte klidně den dopředu,“ poradil.

     

    Marinádu si připravte z několika rozetřených stroužků česneku, soli, pepře, bobkového listu a olivového oleje. „Játra dejte na pánev s rozpáleným olejem. Opékejte po obou stranách. Na druhé pánvi rovněž rozehřejete olej a osmahnete cibuli do růžova. Pak přidejte čerstvý listový špenát nebo drobnější polníček a po chvilce hotová jatýrka. Hotovo je pak opravdu za pouhých 10 minut. Jíst je můžete jen s pečivem nebo jakoukoliv přílohou,“ usmíval se Amaury.

    Amaury Teixeira ukazuje, jak lahůdka vypadá.
    Autor: Slávka Červená

  • 3.

    Horácký houbovec zvládnou i děti

    Od nepaměti se na Vysočině říká, že houby jsou masem chudých. Proto se na venkově dostávaly v sezoně i mimo ni často na stůl tamních lidí. O sběr se staraly děti a fantazie hospodyněk pak kouzlila neuvěřitelně chutné pokrmy. Jedním z nich je horácký houbovec, jehož přípravu pod dohledem babičky zvládli Amálka (7) s bráškou Mikuláškem (5).

     

    Suroviny pro 4 osoby: asi 0,5 kg hub, 3 vejce, 7 rohlíků, ¼ l mléka, 2 ks cibule, 8 stroužků česneku, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, majoránka.

     

    Postup: Na kostičky nakrájené očištěné houby několik minut poduste. Mezitím na kolečka nakrájené rohlíky zalijte mlékem a vytvořte z nich hutnější kaši. Přimíchejte nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek, vejce, podušené houby a okořeňte. V sádlem vymazané zapékací misce pečte na 170 °C asi 20 minut.

    Amálka s bráškou Mikuláškem čistí a připravují houby na horácký houbovec.
    Autor: Jiří Čada

     

  • 4.

    Hřibová »tečka« s chlebem

    Chvilka v lese a Martina Schöfrová (48) z Dešné na Zlínsku si domů přinesla patnáct krásných zdravých hřibů. Když už byl úlovek na světě, pozvala na návštěvu sousedy. Během dvaceti minut byla připravena dokonalá chutná večeře. „Nejvíc mi dalo zabrat to ranní hledání,“ směje se výborná kuchařka.

     

    Lahůdka za 20 minut

     

    Klobouky i nohy hub nakrájíme na pětiaž sedmimilimetrové plátky. Připravíme si klasický trojobal – hladká mouka, vejce, které osolíme, strouhanka. Po obalení smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. Můžeme nazdobit petrželí. Jí se s chlebem, a kdo má rád, přidá si tatarku. Nutností je dobře vychlazené pivo.

    Chvilka v lese a Martina Schöfrová (48) z Dešné na Zlínsku si domů přinesla patnáct krásných zdravých hřibů.
    Autor: Jana Gogová

  • 5.

    Quiche z cukety 

    K chalupě patří zahrada, alespoň malá, a na ní cuketa. Stačí jedna a také malá. Janě Janíčkové (55) z Provodova na Zlínsku se ale každoročně rozroste a letos rodí jako o závod. Zkouší proto recepty, jak plody zpracovat. Letošní její novinkou je quiche (kyš).

     

    „Pro chalupáře jde o skvělý recept, dá se jíst teplý i studený. Těsto si můžete připravit doma a přivézt na víkend zabalené ve fólii, alespoň se rozleží,“ říká Janíčková. Bodovala s ním nejen u manžela, od kterého za odměnu dostala sladkou hubičku, i u sousedů. „Náplň může být variabilní, klidně můžete přidat zakysanou smetanu, cibulku, petržel, česnek… Fantazii se meze nekladou,“ doplňuje.

    Quiche z cukety Jany Janíčkové
    Autor: Jana Gogová

    S náplní lze kouzlit

     

    Na těsto: 250 g hladké mouky, vejce, 130 g másla, trochu vody, špetka soli. Na náplň: 2 středně velké cukety, které nastrouháme a rozvaříme na páře, 150 g na kostičky nakrájené šunky, 100 g nastrouhaného parmazánu, 2 až 3 vejce, bylinky dle libosti, sůl, pepř.

     

    Postup: Vypracujeme těsto, necháme asi půl hodiny v chladničce odležet. Vyválíme a vyložíme s ním vyšší koláčovou formu. Naplníme směsí ze všech surovin a pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny na 180 až 200 °C. Po vytažení necháme chvíli zatuhnout.

    Quiche z cukety
    Autor: Jana Gogová

Dnešní horoskopy