Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velryba zaútočila na drzé surfaře: Obří ocasní ploutví chránila své mládě

Autor: jžk - 
6. srpna 2020
19:09

Záběry, které zachytil dron, ukazují skupinku surfařů, vedle kterých hravě plave velryba jižní i s mládětem. V okamžiku, kdy se ho snažil dotknout potápěč, srazila rozzlobená velrybí máma ocasem několik přihlížejících surfařů!

Obrovská velryba s mládětem připlavala poblíž pláže Manly v Sydney v Austrálii. Dominique Taylorové (31) se podařilo setkání surfařů s největším savcem planety natočit kamerou připevněnou na dron, když byla na balkoně své kamarádky. Na neuvěřitelných záběrech tak můžeme vidět, jak velryby hravě plavou vedle skupiny surfařů a potápěčů, kteří je nadšeně sledovali.

Když se však jeden z nich pokusil dotknout menší z velryb, rozrušilo to její matku natolik, že se rozhodla zasáhnout a drzé surfaře odehnala máchnutím obrovské ocasní ploutve. Ti se okamžitě pokusili dostat od ochranářské velryby co nejdál.

 

Některé lidi nahněvalo, že byli surfaři tak blízko, ale myslím si, že se taková příležitost naskytne jen jednou v životě,“ řekla Dominique, která byla s dronem ve správný čas na správném místě. „Jeden potápěč se dotkl mláděte a matka je za to postříkala, jako by jim chtěla říct: Vypadněte od mého děťátka!

Podle ministerstva zemědělství, vody a životního prostředí je přísně zakázáno se velryb dotýkat nebo je krmit. „Pokud se osoba dostane do blízkosti velryby, nesmí být ve vodě blíž jak 100 metrů, přibližovat by se neměl více jak na 30 metrů,“ píše se na jejich webovkách. „Pokud se k vám velryba či delfín sám přiblíží, nedotýkejte se jich a nedělejte prudké pohyby, které by je mohly vylekat, a vzdalte se do bezpečí.“

Kopyto ( 6. srpna 2020 20:44 )

Přesně tak, opět si lidi myslí, že můžou všechno, měla ho na rozloučenou kousnout do pr... zadele

1esetka ( 6. srpna 2020 20:15 )

To není žádný útok. Je jasně poznat, že ocasem jen tak lehce mávla, dalo by se říct opatrně, aby ukázala, že až takhle ne. Kdyby zaútočila, vypadalo by to úplně, ale opravdu úplně jinak Takhle je jen jemně odkázala do patřičných mezí

Zobrazit celou diskusi