Na severu Moravy je nové ohnisko koronaviru – areál Konventu sester alžbětinek. Na pomoc proto přišli hasiči. Ti sedm hodin šesti osvědčenými generátory teplého dezinfekčního aerosolu dezinfikovali prostory areálu. „Téměř osm desítek z nich je aktuálně pozitivních na koronavirus covid-19, ale údajně bez větších příznaků,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Mezi nemocnými jsou jak stařečkové, tak zaměstnanci i rodinní příslušníci.

Po půlhodinovém působení dezinfekčního prostředku je možné prostory vyvětrat a opět běžně používat. „Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry a se sluchátky či špunty do uší se střídají v používání až 18 kg těžkého generátoru,“ popsal práci mluvčí.

Připomínají vuvuzely

Zhruba po 40 minutách je potřeba generátor opět naplnit pečlivě testovaným a osvědčeným dezinfekčním prostředkem a benzinem.

Pro charakteristický zvuk generátoru jej hasiči překřtili na „vuvuzely“, které zněly mnoha stadiony MS ve fotbale 2010 v Jižní Africe. Ušetří mnoho cenného času, zvládne velké prostory, dostane se i do koutů či skříní.

Celkem 15 těchto přístrojů a k tomu 250 kg práškové dezinfekce na jaře zakoupil a hasičům daroval Moravskoslezský kraj za bezmála 1,9 milionu korun.

Fotogalerie
12 fotografií