Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak správně vybrat cyklistický dres? Pohlídejte si těchto 6 věcí

7. srpna 2020 | 08:13

Jak si správně vybrat cyklistický dres, aby vám opravdu vyhovoval, a neměl nějaký nedostatek, který vám bude kazit radost z jízdy? Poradíme vám, na co se dívat na visačkách a co si určitě pohlídat.

1. Materiál

Prodyšný a rychleschnoucí materiál, který odvádí pot, je u cyklodresu naprostým základem. Pokud vybíráte letní triko na kolo, hledejte na cedulkách např. materiál Cool dry, který patří mezi nejoblíbenější. U dresu do teplého počasí by neměla chybět ani síťovina na bocích a v podpaží, která ještě zlepšuje odvětrávání.

2. Střih

Cyklodres je první vrstva, a ta – pokud má dobře odvádět pot – musí být na tělo. Velikost volte tak, aby triko pěkně přiléhalo, ale zároveň vás neomezovalo v pohybu. Tady je zásadní dobře padnoucí střih. Zkuste si najít kousek s označením slim fit – tento název se totiž používá i u funkčního oblečení, i když jsme na něj více zvyklí u košil nebo triček na běžné nošení.

Náš tip: Nemáte dokonalé břicho a je pro vás nepředstavitelné, že byste si oblékli projmutý dres? Pomozte si legínami s vysokým pasem, které bříško pěkně podrží a dokážou s ním udělat zázraky.

3. Švy, cedulky, zipy

Až si budete dres zkoušet, všímejte si také toho, jestli vás někde neškrábe špatně všitá cedulka, zip nebo šev. Zvláště, pokud máte citlivou pokožku, pořiďte si triko s plochými švy. To, co vám nevadí během pěti minut ve zkušební kabince, by vás pak totiž na celodenním výletě mohlo obtěžovat.

4.  Silikonový proužek

U cyklistického trika je samozřejmostí, že má prodloužená záda, pohlídejte si ale ještě jednu věc – na zadním díle by měl být silikonový proužek, díky kterému dres opravdu sedí, a holá záda vám při jízdě nehrozí.

5. Kapsy

Brašny na rám kola nebo sedlo, do kterých si dáte všechno potřebné, jsou určitě nezbytností. Ve chvíli, kdy kolo na výletě zamknete a jdete třeba na prohlídku zámku, oceníte ale i kapsy na cyklodresu. Měly by být takové, aby se do nich vešla peněženka, mobil a třeba i lehká bunda na převlečení. Praktické jsou kapsy, které jsou rozdělené do několika komor a jsou zapínací.

6. Reflexní prvky

Správný dres musí mít reflexní prvky, díky kterým budete lépe vidět na silnici. Praktické jsou ale i další cyklistické vychytávky, které můžete pořídit pro celou rodinu. Třeba reflexní samolepky, které si přilepíte na helmu, blatník nebo rám kola.

 

Autor: taj