Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z šéfa Facebooku je obří boháč. Zuckerberg šlape na paty Gatesovi a Bezosovi

Autor: ČTK - 
7. srpna 2020
12:30

Hodnota majetku šéfa Facebooku Marka Zuckerberga ve čtvrtek poprvé překonala hranici 100 miliard USD (2,2 bilionu Kč) díky růstu akcií firmy na nový rekord. Šestatřicetiletý Zuckerberg se tak připojil k šéfovi internetového obchodu Amazon Jeffu Bezosovi a spoluzakladateli Microsoftu Billu Gatesovi, kteří jsou v současnosti jedinými osobami s hodnotou majetku přesahující 100 miliard USD, uvedla agentura Bloomberg.

Zuckerbergovo bohatství pramení hlavně z jeho podílu 13 procent ve Facebooku. Akcie firmy ve čtvrtek posílily díky představení nové služby Reels, která má být konkurentem TikToku.

Hodnota majetku zakladatelů největších amerických technologických společností letos výrazně roste, přestože americká ekonomika rekordně klesla. Koronavirová pandemie totiž přitahuje více lidí k internetu. Hodnota Zuckerbergova majetku letos stoupla o zhruba 22 miliard USD a Bezosova o více než 75 miliard USD.

Ohromující čísla ale také přitahují zvýšený zájem vládních úřadů a zákonodárců, kteří podrobně zkoumají jejich chování a postavení. Minulý měsíc Zuckerberg, Bezos, šéf Applu Tim Cook a šéf Alphabetu Sunar Pichai vystoupili v americkém Kongresu, aby se zde bránili obvinění, že jejich firmy zneužívají svoji moc a bohatství k potlačení konkurence.

Tržní hodnota pěti největších amerických technologických firem, kterými jsou Apple, Amazon.com, Alphabet, Facebook a Microsoft, nyní odpovídá zhruba 30 procentům hrubého domácího produktu USA. Proti konci roku 2018 je to téměř dvojnásobek.

Zuckerberg založil sociální síť v roce 2004. Již dříve uvedl, že plánuje během svého života dát na charitu 99 procent svých akcií Facebooku.

MAMKA2316 ( 9. srpna 2020 11:03 )

Tramp by měl asi facebok,twiter ZNáRODNIT ???

vencakurnaa ( 7. srpna 2020 16:27 )

Pokud lidé mají komunikační problém a KOMPLEXY méněcennosti takové, že musí každému cizímu popisovat své nejen vnitřní pocity, ale dělit se i o fotky na SOCCE - tedy sociální síti - myslím, že spíše potřebují Vyhledat ODBORNÍKA. Například jsem ročník 1970 a jsem ODPŮRCEM - těchto sítí ke svému pohodlí jsem NIKDY Facebook - NEPOT­ŘEBO­VAL.­.NEPOT­ŘEBU­JI a NIKDY potřebovat NEBUDU ! Jelikož NESTOJÍM o to aby někdo ŠMÍROVÁNÍM obtěžoval mou osobu, příbuzné či děti nebo přátelé. takže za mě Jsem svobodný člověk a šťasten BEZ - Twit­teru­...Fa­cebo­oku.­.. Viberu a podobných app apod.

Zobrazit celou diskusi