Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej k zásahu elitního útvaru policistů řekl Blesku pouze strohé vyjádření: „V souvislosti s tímto případem nebude náš útvar poskytovat žádné informace.“


Podle Hospodářských novin, které na zásah upozornily, by mělo jít o pokračování kauzy, kvůli které skončil už loni v březnu ve vazbě bývalý místostarosta a radní Jiří Švachula (54, dříve ANO). Kriminalisté ji pojmenovali Stoka.

„Mezi vyšetřovanými mají být nyní exministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek (51, ODS), jeho tehdejší náměstek Radomír Daňhel (52, ODS), primátorka Brna Markéta Vaňková (43, ODS) i její náměstek Robert Kerndl (49, ODS),“ uvedly Hospodářské noviny. Primátorka se kvůli razii vrací do Brna z dovolené, na kterou odjela s rodinou o víkendu.

Kupčili prý s majetkem

HN a Aktuálně.cz nedávno informovaly o vyšetřování politiků, které odstartovala výpověď bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Policisté ho stíhají a hrozí mu vězení za kupčení s městským majetkem. Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili právě politici ODS, kteří Brno řídili před hnutím ANO. Policie zablokovala politikům také úřední e-mailové adresy.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek ale pro Blesk.cz spekulace o svém vyšetřování odmítl. „Policie již mnoho let vyšetřuje podvodné aktivity pana Hubálka, který mně byl před lety představen jako pracovník krajského úřadu v Brně. Viděl jsem ho dvakrát v životě a nikdy jsem nebyl v této souvislosti ani kontaktován policií," uvedl Blažek.

Hubálek podle HN popsal systém asi 40 na sebe napojených firem a lidí, z velké části komunálních politiků ODS a jejich příbuzných, kteří údajně obchodovali s městským majetkem a za statisícové až milionové provize jej přidělovali a účelově privatizovali.

Fotogalerie
12 fotografií