Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odřené tlapky z túr i „psí selfie“ na raftech. Češi mazlíčky v létě zbytečně trápí

Autor: Markéta Mikešová - 
11. srpna 2020
12:10

Letní měsíce jsou jak dělané pro cestování. Letošek je ale kvůli koronakrizi trochu jiný, řada lidí vyráží na výlety pouze po Česku. A protože nejedou daleko, berou si sebou i své domácí mazlíčky a ti pak trpí. Veterináři se setkávají s odřenými tlapkami po příliš dlouhých pěších túrách i nebezpečným přepravováním psů na raftech. Podle nich je každé cestování pro zvířata stresující. Jak mazlíčky nejlépe přepravovat a jak je uchránit před vedrem?

Největším problémem během letních měsíců je samozřejmě horko, které způsobuje nepohodu nejen lidem, ale i zvířatům. Mnohá jsou na něj dokonce ještě citlivější než jejich majitelé. Komora veterinárních lékařů proto doporučuje, pokud je třeba se zvířetem vyrazit na cestu autem, jet buď brzo ráno nebo dopoledne.

Auto se totiž velmi rychle vyhřeje a to dokonce pouhých pár minut poté, co vypnete klimatizaci. Zvířata by se proto ve stojících vozidlech nikdy neměla nechávat, už po půlhodině hrozí takové přehřátí, že nemusí cestu přežít. Nepomůže ani pootevřené okénko.

Stejně tak dělá zvířatům špatně horko v budovách. Mazlíčci by se nikdy neměli nechávat v malých uzavřených místnostech, hlavně pokud jsou orientované na jih nebo západ. A pokud není zbytí a zvíře zde musí zůstat, tak často větrat a podávat mu vodu. Pomůže například chlazení tlapek pomocí mokrého hadru nebo pet lahev napuštěná studenou vodou – o ní se může zvíře opřít a snížit tak svoji pocitovou teplotu.

 

Pozor na cestování do zahraničí

Co se týče samotného přesunu na dovolenou, zvíře by během celé cesty mělo mít dostatek vody a léky, pokud nějaké bere. Vyplatí se také vybavit zvířecími medikamenty proti průjmu, na zklidnění a proti parazitům – aktivita klíšťat je vysoká, navíc některá zvířata mohou na změnu prostředí reagovat velmi citlivě.

Nejlepší je však stresu zcela předejít, takže vzít jeho oblíbené hračky, deku či pelíšek a komunikovat s ním, aby se cítilo v bezpečí. Zvířata často následují svého majitele kamkoliv, někdy to ale dělají s určitým vypětím.

Pokud člověk cestuje s mazlíčkem do zahraničí, vždy je třeba si ověřit, jaké podmínky pro danou zemi platí. Obecně ovšem lze říct, že při přechodu hranic je vyžadováno očkování proti vzteklině, což by mělo být uvedeno v tzv. petpasu.

„Tato doporučení vypadají jako především pro psy, však také psi se svými pány cestují nejčastěji. Ale nezapomínáme ani na kočky či exotické ptáčky. Jenže zde jde většinou o přesuny jednorázové, a na kratší vzdálenosti, ale i tak je třeba s horkem počítat. Cestovat raději ráno, v horku přepravku či klec chladit mokrým ručníkem,“ uvádí veterinární komora.

Lepší než zbytečný stres je psí hotel

Komora také popisuje určité excesy, ke kterým během koronavirové doby v Česku došlo. Jak lidé ve zvýšené míře začali vyrážet na pěší túry do přírody, jejich psi z toho odcházejí se zraněními.

„V ordinacích jsme se setkali s řadou případů namožených svalů a rozedraných tlapek. Majitelé se totiž se svými psy vydávali na pořádné výlety, ne jen na krátké procházky, jenže jindy jen krátce venčení pejsci na takové túry nebyli zvyklí. A tlapky? Odřené a poraněné z kamenitých cest a skal. Pozor na ně a na možná poranění, kontrolovat, promazávat a ošetřovat,“ říká šéfka českých veterinářů Radka Vaňousová.

Dalším špatným nápadem po dlouhých kamenitých túrách je vodní turistika se zvířaty. „Stává se módním trendem brát do lodě či na raft psa. Na selfíčku to vypadá pěkně, ale octne-li se pes přes palubu, natož někde na jezu, nastává problém,“ upozorňuje veterinární komora s tím, že je sice možné psa připoutat, ale nebude to pro něj při delší plavbě nic příjemného.

Závěrem veterináři připomínají, že jakékoliv cestování způsobuje zvířatům stres a pokud jim lidé nedokážou zajistit vhodné podmínky, pak je nejlepší nechat je doma u přátel nebo zajistit jiné hlídání. Možností jsou také psí a kočičí hotely.

jiri novotny ( 11. srpna 2020 20:20 )

Vybrat psí hotel je třeba hodně dřív, než pojedete na cestu. Pokud je opravdu na dobré úrovni, tak Vám umožní i opakovanou prohlídku. Velmi podstatné jsou také doporučení těch, kteří již služeb psího hotelu využili. Nejhorší volbou je volba psího hotelu podle nejnižší ceny. Navíc kvalitní psí hotely jsou obsazené dlouho dopředu.

cernyprinc ( 11. srpna 2020 13:00 )

jednou jsme dali psa do hotelu vratili se o den dříve,psa jsme skoro nepoznali byl zanedbany a cely smrdel močí, pes byl ocividne cele dny v kleci a jen žral, mocil, kadil a spal.... pani majitelka by ho asi par hodin před navratem vykoupala a my nic nepoznali a s tím to nepoznala takže nas.at psím hotelum nikdy.

cernyprinc ( 11. srpna 2020 12:56 )

Hmm a co tomu psovi ublíží víc? že je tyden doma bez své rodiny nebo že ho rodina vezme sebou na výlet ? kdybych psa nechal doma tak me ti stejní odborníci pomluví že psa trápim protože sem si ho nevzal sebou a nechal ho doma .... odhalujte skutečné týrání zvířat a jdete do pr...e s tímhle moralizováním.

Zobrazit celou diskusi