Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump obešel Kongres a slibuje štědrou podporu. Američané ale na peníze nedosáhnou

Autor: ČTK - 
10. srpna 2020
13:02

Exekutivní příkazy na pomoc Američanům zasaženým pandemií covidu-19, které v sobotu podepsal prezident Donald Trump, vyvolaly vlnu kritiky od opozičních demokratů a nejasnosti ohledně toho, zda se jim skutečně podaří naplnit svůj účel, napsal list The New York Times (NYT). Otázkou také stále zůstává legalita Trumpových příkazů, které vydal poté, co se republikáni a demokraté v Kongresu po dlouhých vyjednáváních nedohodli na podobě dalšího záchranného balíku.

Trump při podpisu dekretů uvedl, že svým krokem poskytne desítkám milionů nezaměstnaných Američanů dalších 400 dolarů týdně (bezmála 9000 Kč) na podporu v nezaměstnanosti. Další opatření se týkají odkladu daní ze mzdy, prodloužení zákazu vystěhování nájemníků či pozastavení splácení studentských půjček.

Americký prezident Donald Trump. Americký prezident Donald Trump. | Reuters

NYT však poznamenává, že Trumpovy kroky zřejmě nebudou mít okamžitý a významný dopad na životy Američanů. Například mimořádná pomoc v nezaměstnanosti ve výši 400 dolarů týdně je podmíněna tím, že jednotlivé státy lidem zaplatí čtvrtinu této částky z vlastních kas. Řada států se přitom potýká s výpadkem příjmů kvůli ekonomické krizi a není tak jasné, jaká část Američanů nakonec tuto pomoc skutečně dostane. Finance na zbylou část obnosu chce přitom Trump brát z fondu určeného na boj s následky živelních katastrof, ačkoliv se USA právě nachází na začátku sezóny hurikánů.

Odklad daní ze mzdy zase bude podle NYT většina zaměstnavatelů ignorovat, protože se budou obávat toho, že by odložené daně následně museli jednorázově doplácet. Politická dohoda o odpuštění této daně je totiž podle NYT nepravděpodobná, protože se demokraté i někteří republikáni obávají toho, že by výpadek státních příjmů mohl mít negativní dopad například na vládní program lékařské péče o seniory známý jako Medicare.

Pochybnosti panují rovněž ohledně proklamovaného prodloužení zákazu vyhošťování nájemníků. Trumpův příkaz totiž ve skutečnosti jen doporučuje šéfům federálních agentur, aby zvážili nutnost takového moratoria a prozkoumali, zda jsou ještě k dispozici federální finance na poskytnutí příspěvků na bydlení.

„Prezidentovy nedostatečné, slabé a neústavní činy ještě více zvyšují potřebu toho, abychom dosáhli dohody,“ řekla v neděli nejvýše postavená demokratka v Kongresu Nancy Pelosiová. „Bohužel, prezidentovy exekutivní příkazy bych popsal jedním slovem jako ubohé,“ řekl šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer s tím, že jsou vydaná opatření navržena „potrhlým způsobem“.

Schválili pomoc ve výši 3,4 bilionu dolarů

Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty schválila již před řadou týdnů návrh vládního záchranného balíčku v hodnotě 3,4 bilionu dolarů (75,8 bilionu korun). V Senátu však mají většinu republikáni, kteří přišli s vlastním návrhem v hodnotě jednoho bilionu dolarů (22,3 bilionu korun).

Dolary Dolary | Profimedia.cz

Trump příkazy vyhlásil poté, co se oběma stranám dva týdny nepodařilo najít kompromis. Demokraté minulý týden prohlásili, že jsou ochotni ustoupit na rozpočet dvou bilionů dolarů, s čímž druhá strana nesouhlasila. Republikáni tvrdí, že se nemusí všechny problémy vyřešit ve stávajícím zákoně a lze schválit pouze naléhavě potřebnou pomoc a pak na ni navázat dalším balíčkem. Demokraté jsou ale toho názoru, že republikáni nerozumí závažnosti současné ekonomické situace v USA a zdržují nezbytnou podporu pro Američany.

Demokraté zatím nenaznačili, zda budou chtít Trumpa zažalovat za to, že svými příkazy podle některých právníků překročil svoje pravomoci a obešel Kongres, který podle amerických zákonů rozhoduje o rozpočtových záležitostech. „Řekl bych, že pokud nás chtějí demokraté hnát k soudu (...), budou mít hodně co vysvětlovat,“ řekl ministr financí Steve Mnuchin.

Obě strany však přes víkend naznačily, že nehledě na Trumpovy příkazy budou jednání o záchranném balíčku dále pokračovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa