Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Řecko zavedlo pro Čechy testy. Cestovky viní Vojtěcha, ten chce ještě zkusit zvrat

Aktualizováno -
10. srpna 2020
18:35
Autor: ČTK, vei, sab - 
10. srpna 2020
17:20

Turisté z několika evropských zemí, včetně České republiky, budou smět do Řecka od 17. srpna jen s negativním testem na koronavirus. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámila řecká vláda. Test bude muset být starý maximálně 72 hodin. Opatření se dále dotkne cestujících ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska. Jak Blesk Zprávám řekl místopředseda Asociace CK Jan Papež, do Řecka se nyní chystají až tisíce Čechů. Nárok na bezplatné storno ale mít nebudou. Podle cestovek je na vině ministerstvo zdravotnictví, které situaci nezvládá a mělo by testy lidem zaplatit. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) uvedl pro Blesk Zprávy, že rozhodnutí řecké strany bylo bez avíza a že ho zkusí ještě zvrátit.

Řecká vláda rovněž oznámila, že omezí veřejné akce, například koncerty, na nichž publikum nesedí. Vláda přistoupila k novým opatřením poté, co v neděli v Řecku zaznamenali nejvyšší denní nárůst případů nákazy koronavirem od počátku pandemie. Z 203 případů potvrzených za poslední den se jich 29 potvrdilo u lidí při vstupu do země a čtyři u turistů, kteří podstoupili test po několika dnech, protože se u nich rozvinuly příznaky.

Celkem se dosud v desetimilionovém Řecku potvrdilo podle nedělních údajů 5624 případů nákazy koronavirem, z toho 1166 od počátku srpna. Poslední čtyři dny (do neděle) hlásily tamní úřady každý den nárůst přes 150 případů nákazy. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v Řecku 212 lidí.

Řecko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi s cestovními kancelářemi vyrážejí. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 000 Čechů. Letos se tam s tuzemskými cestovními kancelářemi podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče mělo dostat mezi 35 až 40 procenty lidí ve srovnání s loňskem.

„Je to nejnavštěvovanější letecká destinace této sezony,“ potvrdil Blesk Zprávám místopředseda Asociace CK Jan Papež a dodal svůj předpoklad: „Je to obrovská škoda, která vznikne cestovním kancelářím, pokud se přestanou zájezdy do Řecka prodávat.“

„Jsou to stovky, řekl bych i tisíce lidí,“ odpovídá Papež na dotaz, kolik Čechů má v nejbližší době do Řecka odletět.

Buď tisíce za testy, nebo storno poplatky

Pokud by nová povinnost doložit negativní test na koronavirus odradila některé Čechy, kteří už mají zájezd do Řecka zakoupený, mají při jeho rušení smůlu. „Nemáme vůbec žádnou šanci dovolit těm lidem, aby na základě toho zrušili svůj zájezd bezplatně, protože máme závazky vůči letecké společnosti a vůči hotelům, kteří jsou všichni připraveni tu službu poskytnout,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, podle něhož je test v Česku předražený.

PCR test na koronavirus stojí okolo dvou tisíc korun, pro čtyřčlennou rodinu to tak může znamenat citelné prodražení dovolené. Výše storno poplatku se odvíjí od toho, jak blízko je termín jeho uskutečnění.

„Vinu nese ministerstvo zdravotnictví, které tu situaci nezvládá a mělo by zaplatit lidem ty testy, které kvůli ministerstvu zdravotnictví budou muset mít,“ míní za cestovky Papež, který krok Řecka chápe.

Vojtěch: Podrobnosti o rozhodnutí zjišťujeme

„Nejsme schopni zajistit chod chytré karantény tak, abychom se vyhnuli tomu, že nás některé jiné země budou pokládat za nebezpečnou destinaci a zavrhnout nás ze zeleného světla do červeného,“ říká místopředseda Asociace CK a kritizuje také metodiku statistik.

„Ke změně ze strany Řecka došlo, aniž by to bylo předem avizováno. Nevíme tedy ani, z čeho rozhodnutí vychází, o jaká kritéria se opírá. Nyní ve spolupráci se zastupitelským úřadem v Athénách zjišťujeme podrobnosti a budeme se snažit rozhodnutí zvrátit,“ uvedl pro Blesk Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k povinně zavedenému testu pro české turisty od 17. srpna.

Petříček: S Řeckem to určitě budeme řešit

„Budeme to s řeckou stranou určitě v nejbližší době řešit. Rozhodnutí řecké vlády se nicméně vztahuje na více evropských zemí,“ zareagoval pro Blesk Zprávy šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Kromě toho, že jsou problémy s trasováním, nelíbí se cestovkám i to, koho resort zdravotnictví uvádí mezi nemocné, spíše by byly pro uvádění nemocných, kteří jsou v nemocnici. „To se dlouhodobě ukazuje jako velmi stabilní, máme necelých 130 lidí v nemocnicích na 10 milionů obyvatel, ale ministerstvo začíná součtem všech nemocných od března a pak dál dávkuje paniku a strach a ta reakce okolí je v tu chvíli jednoznačná,“ dodává Papež.

„Na covid se nyní díváme stejně, jako jsme se na něj dívali v březnu,“ kritizuje Papež s tím, že nyní lidé s covidem-19 často nemají ani žádné příznaky.

Testy i od Řeků a bary zavřené o půlnoci

Podle místních médií budou muset mít test PCR na covid-19 také všichni, včetně řeckých občanů, kdo do země vstoupí přes pozemní hraniční přechod s Bulharskem Promachonas. I toto opatření bude platit od 17. srpna. Dále bude omezen na maximálně 750 lidí za den provoz na přechodu Kakavia s Albánií.

Už od úterka a zatím do 23. srpna bude platit také omezení otevírací doby pro restaurace a bary v některých regionech: zavřeno od půlnoci do sedmi ráno budou muset mít mimo jiné na Krétě, v kraji Východní Makedonie a Thrákie, v Soluni, na Chalkidiki, Korfu, Santorini, Rhodosu, Zakynthosu či Kosu.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Citronel ( 10. srpna 2020 19:48 )

Českým telatům by měla každá zodpovědná země zakázat vstup, u nás narůstá počet a nikde se roušky nekonají, dnes jsem byl u lékaře a ani lékař jí neměl, natož pacienti. Zpočátku viru jsem obdivoval disciplínu Čechů, ale teď, jako by bylo už po něm a nikomu nic nehrozí.

karoly ( 10. srpna 2020 18:15 )

My si hrajeme na semafor,Řecko koná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa