Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Holčička (2) žije s vnitřnostmi mimo tělo: Svoje „bříško“ miluje!

Autor: jžk - 
11. srpna 2020
18:00

Malá Laurel (2) se narodila se střevy, játry a žaludkem venku mimo tělo. Podle obav lékařů měla zemřít hned po porodu, ona však předčila veškerá jejich očekávání a letos oslavila 2. narozeniny.

Rodiče dívenky Kelly (30) a Sean (34) Phizacleovi byli nadšeni, když se dozvěděli, že čekají své první dítě v říjnu 2017. Po prvním rentgenu však zůstali v šoku, lékaři jim totiž oznámili, že se jejich nenarozenému děťátku vyvinuly orgány na vnější straně těla.

Jedná se o vzácnou deformaci známou jako exomfalos, při které se střeva – a v tomto případě i žaludek a játra - vyvíjí v pupeční šňůře mimo břicho. Podle dalších vyšetření měla holčička i zkřivenou páteř, lékaři proto rodičům doporučili potrat. „Lidé nám říkali: ,Je to v pořádku, zkusíte to znova...' Ale já nechtěla jiné dítě,“ vzpomíná Kelly.

Rodiče jí dali šanci a 6. června 2018 se v Cambridge narodila malá bojovnice Laurel. Většina dětí, která se narodí s orgány vně těla, podstupuje ihned po porodu zákrok, při kterém jim jsou vloženy zpátky do těla. Dívčiny orgány však byly na její tělíčko příliš veliké – zákrok bude moci podstoupit nejdříve ve třech letech. Pokud by byly vnitřnosti vloženy do jejího těla příliš brzy, její bránice by se nemusela vyrovnat s náhlým nedostatkem prostoru v těle.

Kolem obnažených orgánů se jí vytvořila tenká kůže, může proto normálně pít, jíst a vyprazdňovat se jako každé jiné batole. Laurelini rodiče musí však dávat na rozvernou dcerku dobrý pozor, jakékoliv zranění orgánů by mohlo být pro holčičku fatální. 

I tak se bude muset malá Laurel naučit znovu dýchat, jakmile na začátku roku 2021 podstoupí operaci. „I když se snažíme sami sebe přesvědčit, že je rozumná a opatrná, tak je to na její dva roky tak těžké,“ směje se Kelly, podle které je jejich dcerka odvážná a divoká. Nejvíce se však bojí, jak bude na odstranění jejího „bříška“ holčička reagovat.

„Tolik svoje bříško miluje,“ vysvětlila, „ve vaně si ho vždycky hladí, mluví na něj. Je to roztomilé a ona by na něj nemohla být víc pyšná, ale obávám se její reakce, jakmile ho ztratí.“ I tak se šťastní rodiče těší, až budou mít méně starostí, když se nebudou muset strachovat při každém kroku jejich statečné bojovnice.

Zobrazit celou diskusi