Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští záchranáři se z Bejrútu vrátili domů. S rouškami na tvářích zamířili do karantény

Aktualizováno -
11. srpna 2020
16:20
Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
11:50

Čeští hasiči z týmu USAR se v úterý odpoledne vrátili z Bejrútu domů. Do Libanonu v úterý v noci a nad ránem odletěla dvě vojenská letadla, která z Bejrútu přepraví český záchranný tým a jeho vybavení. V libanonské metropoli pomáhali s hledáním lidí v troskách po výbuchu v bejrútském přístavu z minulého týdne. Uvedla to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Armádní stroj C-295M CASA z kbelského vojenského letiště vzlétl krátce po 02:00, po asi dvou hodinách ho následoval Airbus A-319. Hasiči se vrátili do Prahy airbusem s mírným zpožděním krátce před 15:00, jejich technika v letounu CASA přistane o několik hodin později. 

Následně čeká záchranáře z týmu USAR karanténa spojená s testováním na nemoc covid-19.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru uvedl, že Česko zároveň dopravilo do Bejrútu jako dar ochranné overaly, respirátory, roušky, rukavice, obinadla a jehly. Zdravotnický materiál za téměř dva miliony korun tam poslala ve zdravotně-humanitárním programu MEDEVAC Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Součástí zásilky do Libanonu jsou i nemocniční lůžka Linet, která zemi věnuje české ministerstvo zahraničí.

Exploze v přístavu si minulé úterý vyžádala nejméně 160 obětí na životech a na 6000 zraněných. Čtyři desítky českých specialistů na vyprošťování zavalených lidí odletěly do Libanonu minulou středu, ve skupině jsou i kynologové se psy, statik či lékař. Do pátrání po lidech byli nasazeni se zpožděním ve čtvrtek, a to kvůli průtahům ze strany libanonské armády. V pátrání po lidech v troskách pomáhaly vedle Čechů i další zahraniční týmy.

Odhaduje se, že příčinou neštěstí byl požár, jenž zapálil výbušný dusičnan amonný, který byl v přístavu uskladněný od roku 2013.

Video USAR tým se 11. srpna krátce před třetí vrátil z Libanonu do Česka. - Hasiči Praha
Video se připravuje ...

zirioges ( 13. srpna 2020 09:21 )

Zdravotní problémy se nejen u záchranářů projeví. Ten výbuch dostal do ovzduší hodně neekologických chemikálií a kdo ví čeho ještě...

Tara-Tara ( 11. srpna 2020 16:55 )

podle mě to prostě byla zbytečná a drahá akce......jindy nám to trvá, než záchranáře někam dostaneme, teď jsme byli rychlí jako průjem

Tara-Tara ( 11. srpna 2020 13:13 )

jestli toto vše stálo za ty vynaložené miliony...lituji ty záchranáře a pejsky, třeba to bude ale poučení pro příště...kašlat na vše, co je blízký východ a dál

Zobrazit celou diskusi