Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlavní epidemiolog je ve Španělsku miláčkem dětí. Předstihli ho jen Messi a Kate Perryová

Autor: ČTK, dst - 
12. srpna 2020
08:55

Hlavní španělský epidemiolog Fernando Simón, který od března pravidelně seznamuje veřejnost se situací kolem nového koronaviru, se stal oblíbencem španělských dětí, z nichž mnohé by ho chtěly za šéfa ve své budoucí práci. V průzkumu, který už několik let provádí společnost Adecco, Simóna předstihl jen fotbalista klubu FC Barcelona Lionel Messi, u děvčat pak zpěvačka Katy Perryová.

Průzkum nazvaný „Kým bys chtěl být, až budeš velký“, prováděný mezi 1800 dětmi ve věku čtyři až 16 let, také ukázal, že polovina španělských chlapců i dívek považuje za nejdůležitější zaměstnání posledních týdnů povolání lékaře.

Nejvíce z dotazovaných chlapců by si přálo za svého šéfa argentinského fotbalistu Messiho, který si ale u dětí proti loňsku mírně pohoršil. Loni si ho vybralo 22 procent hochů a letos jen 16 procent. Na druhém místě skončila varianta „nemít žádného šéfa“ (12 procent), za níž se umístil epidemiolog Simón (10 procent) a tenista Rafael Nadal (7,6 procenta).

Koronavirus ve Španělsku: Fotbalista Lionel Messi během tréninku v Barceloně Koronavirus ve Španělsku: Fotbalista Lionel Messi během tréninku v Barceloně | ČTK/AP Miguel Ruiz

Oslovené španělské holčičky by měly nejradši za šéfku zpěvačku Katy Perryovou (10 procent), druhý u nich skončil Simón, který jen o desetinu procentního bodu předstihl zpěvačku Rosalíu. Necelých sedm procent dívek by si za svého vedoucího přálo tatínka či maminku.

Povolání lékaře je mezi dětmi v kurzu

Co do budoucího povolání dominuje u španělských chlapců tradičně fotbalista, jímž by chtěla být asi čtvrtina z dotázaných. Na druhém místě s 22 procenty skončilo povolání lékaře, následované policistou a učitelem. Šest procent španělských chlapců by se chtělo v dospělosti živit jako youtuber a tři procenta hochů by byly rády novináři.

Španělské holčičky by byly nejraději lékařkami (22 procent) či učitelkami (20 procent), na dalších místech skončily kadeřnice a veterinářka. Sedm procent dívek by chtělo být fotbalistkami.

V průzkumy zazněly ale i kuriózní odpovědi stran vysněného budoucího povolání: chtěl bych testovat hotely, pracovat v CIA, prodávat své vynálezy, starat se o lvy a tygry, cestovat na Mars a objevit mimozemšťany či pomáhat Batmanovi.

Oblíbený je i švédský epidemiolog Tegnell

Švédsko bylo jednou z mála zemí, které v době pandemie koronaviru přijaly jen minimální restrikce, lidé nemuseli do karantény, nebylo zavedené povinné nošení roušek, zůstaly otevřené školy i restaurace. Kvůli tomuto rozhodnutí byla země hojně kritizována a plán na vytvoření kolektivní imunity se nezdál být efektivní.

„Pandemie je maraton, ne sprint,“ brání se švédští experti. Po měsících se ale začíná zdát, že „švédské řešení“, jehož průkopníkem je vrchní epidemiolog Anders Tegnell, může fungovat, uvedl list Daily Mail.

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell. Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell. | Reuters

Nicméně zatímco nárůst nakažených a počty obětí v posledních týdnech ve Švédsku klesají, v ostatních zemí, ve kterých dlouho platila přísná karanténní opatření, se objevují nová ohniska koronaviru a jejich národní hospodářství se jen těžko zvedají z krize způsobené pandemií. Některé státy mají problémy i se znovuotevřením škol. Z dlouhodobého hlediska to tedy vypadá, že Tegnell měl pravdu.

Je to opravdový hrdina, vzal na sebe neskutečnou zodpovědnost a rozhodoval za celou zemi. Líbí se mi, že stál za svým plánem, i když ho kvůli tomu kritizovali,“ prohlásila filmová produkční Carolinne Lidenová. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi