"Napadáme rozhodnutí všech českých soudů, že nebylo dodrženo právo na spravedlivý proces," řekl deníku advokát odsouzené Petr Václavek. Žena již v dovolání, které podala krátce po zatčení Elischera, poukázala na to, že je stíhán v souvislosti s manipulací s rozsudky. A že je pravděpodobné, že zmanipuloval i ten její. Jistě to ale nevěděla, protože obvinění ani obžaloba nebyly veřejně k dispozici.

Nejvyšší soud ale dovolání odmítl. V odůvodnění uvedl, že obvinění vycházejí pouze z mediálních informací a nerespektují ústavně zakotvenou zásadu presumpce neviny. Jak Ústavní, tak Nejvyšší soud argumentovaly i tím, že není doloženo, že obvinění soudce Elischera souvisí se zvýšením trestu pro vietnamskou ženu. Václavek tehdy poukázal, že soudy si obžalobu v případě soudce Elischera ani nevyžádaly. "Ta zmanipulování rozsudku, jejž Elischer nad Vietnamci vynesl, detailně popisuje - jejich jednání bylo zaznamenáno v policejních odposleších. A část z nich citoval i Nejvyšší soud, když řešil Elischerovu stížnost proti stíhání. A je nepochybné, že se týkají právě případu Thi Bich Dan N.," píšou HN.

Přísně tajné

Advokát Václavek se obžalobu Elischera oficiálně snažil získat sám. Jenže soudkyně Veronika Cukerová, jež případ Elischera a pěti obžalovaných Vietnamců řeší, mu ji odmítla poskytnout a nedovolila mu ani nahlédnout do spisu. Argumentovala tím, že nejsou účastníky řízení. Pravomocný rozsudek se dá ale podle deníku očekávat až za několik let. Až poté by mohla žena požádat o obnovu řízení. Václavek doufá, že Evropský soud pro lidská práva rozhodne dřív a donutí české soudy případ jeho klientky otevřít i bez čekání na pravomocný verdikt nad Elischerem.

Elischer je obžalovaný mimo jiné z toho, že ovlivňoval rozhodování svého senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců, kteří mu za to platili. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku. Až do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou.

Fotogalerie
6 fotografií