Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Falešné léky na úzkost během pandemie zabíjely. Problém roste i v Česku

Autor: Markéta Mikešová - 
16. srpna 2020
07:00

Člověk se cítí na dně, tak sáhne po pilulce. Řešení, ke kterému se uchyluje stále více lidí. Jenže ne každý má přístup k těmto lékům od doktora, a tak na řadu přišel černý trh, kde se vyskytují nebezpečné padělky. Britské úřady varují, že v době karantény ilegální benzodiazepiny způsobily smrt několika lidí. Problém nabírá na síle i v Česku, varovala dříve Národní protidrogová centrála.

Benzodiazepiny označují skupinu substancí, kterým se někdy obecně říká léky na uklidnění. V současnosti jsou to nejpoužívanější psychofarmaka a patří mezi ně téměř všechna anxiolytika – prášky proti úzkosti. Ale mohou mít také například sedativní, antiepileptický nebo hypnotický účinek.

V současné medicíně jsou benzodiazepiny velmi důležité, byť patří mezi relativně mladé léky. Problém dokážou vyřešit rychle a efektivně, navíc jsou relativně široce dostupné. Mezi nejznámější zástupce této skupiny léků patří například Xanax, Neurol, Diazepam, Oxazepam nebo Rivotril.

Jenže jejich problémem je, že při nesprávném a dlouhodobém používání se stávají návykovými. A to velmi. Když se jimi člověk předávkuje, mohou mu narušit vědomí včetně dechového centra a může nastat smrt. Správně by však k ničemu takovému nemělo dojít, když bude pacient plně následovat doporučení lékaře. 

Pokud závislost přeci jen nastane, a že to není nic až tolik ojedinělého, člověk začne pátrat po benzodiazepinech i na neoficiálních místech, čehož hbitě využili výrobci drog a další osoby z kriminální oblasti. Na internetu, zejména darknetu, začali nabízet jednak padělané léky a jednak přeprodávají léky, které unikly z běžné distribuce.

Darknet se dá nazvat jako internetové podsvětí. Jde o „hlubinou“ část internetu, na kterou lze získat přístup jen pomocí speciálního softwaru. Dostat se na darknet vyžaduje určité technické znalosti, ale zase ne tak pokročilé, aby to nebylo nemožné i pro relativně běžné uživatele.

Tím, že je darknet jedním velkým černým trhem, je na něm inzerováno prakticky vše, na co si člověk vzpomene. I z té nejhorší oblasti. Dětská pornografie, falešné občanky, široká škála drog a léků… v řešení jsou i případy, kdy si zde lidé objednávali vraždy. Platba obvykle probíhá přes kryptoměny, aby nebylo nic dohledatelné.

Pardubický pár „rejžoval“ na xanaxu a neurolu

Padělané a zneužívané benzodiazepiny se ale nutně nemusí vyskytnout jen na darknetu. Někdy je lidé inzerují i na „obyčejnějších“ internetových fórech nebo sociálních sítích. V podobném byznysu se od roku 2017 pohyboval například manželský pár z Pardubicka, u nějž počátkem července udělala razii pražská policie.

„Na různých internetových portálech nabízeli léky jako Apo-zolpidem, Neurol, Diazepan, Xanax, Lexaurin, Hypnogen, Stilnox a Tramal. Objednané, mnohonásobně předražené léčivo pak předávali osobně na Pardubicku nebo zasílali na uvedené adresy zájemcům po celé ČR,“ informoval policejní mluvčí Jan Rybanský. Šlo tedy právě o benzodiazepiny a opioidy.

Pár recepty na léky získával od svých obvodních lékařů, rodinných příbuzných či kamarádů. „Jejich ‚podnikání' trvalo několik let a pro tento účel si později zřídili i bankovní účet s debetními kartami na jméno svého známého,“ pokračoval Rybanský s tím, že policie při domovní prohlídce u manželů našla milion korun v hotovosti.

Manžele na webu nelegálně prodávali předražené léky s obsahem psychotropních látek. Kriminalisté při domovní prohlídce našli přes milion korun v různých měnách. Manžele na webu nelegálně prodávali předražené léky s obsahem psychotropních látek. Kriminalisté při domovní prohlídce našli přes milion korun v různých měnách. | Policie Čr

Nejvíce zarážející na celé situaci je, že i když měl pár z prodeje léků slušný příjem, stále pobíral sociální dávky. Nyní mu hrozí až deset let vězení.

Omylem spolknete smrtící fentanyl

Je to jen jeden z příkladů. Například ve Velké Británii se situace dostala tak daleko, že tamní agentura Public Health England (PHE) vydala nedávno varování, ať si lidé benzodiazepiny na pochybných místech za žádných okolností nekupují. Zatímco v případě manželů z Pardubic šlo o pravé léky, které unikly z oficiální distribuce, v Británii se lidé „sjíždí“ na padělaných benzodiazepinech, jejichž užívání se ještě zvýšilo během pandemie.

Je dost možné, že karanténa a všechna další opatření spojená s koronavirem u občanů vyvolala zvýšenou míru úzkostí, proto se po pilulkách začali častěji shánět, ale to je jen spekulace. Podle neziskové organizace Release za vyšší poptávku mohou do jisté míry uživatelé heroinu, kteří kvůli koronaviru přišli o příjem, a tak přešli na benzodiazepiny, protože jsou výrazně levnější.

V každém případě PHE uvádí, že britské nemocnice hlásí od začátku pandemie zvýšené množství úmrtí lidí spojených s padělanými léky. U falešných benzodiazepinů není jasné, co obsahují, navíc v kombinaci například s alkoholem a dalšími léky (hlavně opioidy) mohou podporovat sebevražedné myšlenky.

„Existuje několik předchozích příkladů padělků alprazolamových tablet obsahujících potenciálně smrtící příměsi, jako je fentanyl nebo opioid U-47700. Je možné, že pacienti věřili, že tablety jsou legitimním farmaceutickým výrobkem,“ uvedl v červencové studii zveřejněné v odborném periodiku Pediatrics americký lékař Adam Blumenberg.

Fentanyl je syntetický opioid, který působí podobně jako morfin, ale je mnohonásobně silnější. Patří mezi nejnebezpečnější drogy současnosti a má na svědomí tisíce smrtí. Několik lidí na předávkování zemřelo v posledních letech i v Česku. Jeho potenciální přítomnost ve falešných benzodiazepinech je přinejmenším alarmující.  

Problémem jsou ovšem také nové syntetické benzodiazepiny – flualprazolam, flunitrazolam a  norfludiazepam. Některé země je již zakázaly kvůli obavám z jejich nebezpečí. Světová zdravotnická organizace (WHO) v prosinci vyzvala, aby prošly regulačním řízením v rámci Úmluvy o psychotropních látkách, která existuje při OSN.

Národní protidrogová centrála: Je to pořád horší

Že trend zneužívání benzodiazepinů roste, potvrzuje v loňské výroční zprávě i česká Národní protidrogová centrála. „Tématem nabývajícím v roce 2019 na významu jsou úniky léčiv z lékárnické distribuce a celkový nárůst problému se zneužíváním léčivých přípravků na bázi opiátů, benzodiazepinů, analgetik, hypnotik a anxiolytik,“ stojí v dokumentu.

V sekci léčiva se pak Národní protidrogová centrála věnuje lékům na uklidnění obšírněji. „Dochází ke stále častějšímu zneužívání léčiv ze skupiny benzodiazepinů, které jsou prostřednictvím internetu nabízeny bez lékařského předpisu. V drtivé většině případů se však jedná o padělky léčiv, které mohou obsahovat v lepším případě látku zcela neaktivní, v horším případě syntetický opiát, který může velmi snadno vést k fatální intoxikaci uživatele,“ stojí ve zprávě, která tím potvrzuje slova Blumenberga.

Žebříčku nejpadělanějších léků v Česku nicméně stále kralují anabolické steroidy. Jejích problém se stejný jako u všech ostatních falešných léčiv – není jisté, co obsahují a co mohou způsobit. Protidrogoví policisté v této souvislosti upozorňují, že v posledních letech v této oblasti roste kriminální aktivita.

Jak se vyhnout padělkům léků

Od 9. února loňského roku obsahují veškerá léčiva jednotné ochranné prvky, díky kterým lze dohled, zda jde o padělek, nebo ne. Na obalech jsou čárové QR kódy a speciální nálepka.

Obecně nicméně platí, že léky zásadně kupovat pouze v lékárnách, nikdy na pochybných internetových fórech. Aktuální seznam zadržených padělků najdete zde.

Jirik-ta ( 16. srpna 2020 09:00 )

Lék Na uklidnění? Jaký je rozdíl mezi velmocemi Ruskem, USA, Čínou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa