Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slavní herci ve stejných rolích: Kdo zahrál psychopatického Jokera lépe?

13. srpna 2020 | 06:00

Filmové fenomény, uznávané a milované, jsou obsazovány těmi nejlepšími herci a herečkami. Tvůrci tak chtějí zaujmout. Stejnou rolí v různých filmových variacích však často prošla více než jedna tvář. Které herecké ztvárnění je podle vás to nejzdařilejší u vaší oblíbené filmové postavy?

#1 Joker

Vizáž hubeného muže s bledou tváří ve fialovém obleku, s ikonickými zelenými vlasy, rudými rty zkřivenými do podivného úsměvu, jenž děsí, dokonale vystihuje toho nejznámějšího padoucha z DC Comics. Do psychopatické role se však ponořil nejeden herec. V seriálu Batman z roku 1966 se proti maskovanému netopýřímu muži postavil Cesar Romero, který ztvárnil o dost mírnějšího záporáka, než na jakého jsou diváci v této roli zvyklí. Ale i tak – přes typické komiksové podání – předvedl Cesar vynikající výkon. V roce 1989 ho následoval charizmatický Jack Nicholson ve stejnojmenném filmu. U něj všichni očekávali excelentní herecký um a ani zde nezklamal. Ba naopak, pro mnohé je unikátní role Jokera v podání Nicholsona tou nejzdařilejší.

V roce 2008 se role transformovala do poněkud ponuřejší charakteristiky, a vznikl tak pravý psychopat se zálibou v zabíjení. V Temném rytíři roli obsadil herec Heath Ledger, který se bohužel nedožil premiéry filmu. Ve svých 29 letech zemřel nešťastnou náhodou na srdeční kolaps v důsledku špatné kombinace léků, jako jsou antidepresiva a prášky na spaní, ve spojení s dlouhodobým fyzickým vypětím. Za roli Jokera získal ceny Zlatý glóbus, Oscar, BAFTA, SAG a AFI.

Ve filmu Sebevražedný oddíl z roku 2016 se Joker opět ukázal v jiné podobě. Místo psychopatického vraha Jared Leto ztvárnil vůdce drogového gangu. Zdá se, že tato změna nepřinesla přílišné ovace. Ani v seriálu Gotham probíhajícím mezi lety 2015–2019 role v podání Camerona Monaghana nepostrádá typický charakter. Geniální zpracování se objevilo minulý rok v čele s Joaquinem Phoenixem. Bezpochybně nejlepší podoba všech dob. Šílenost, jedovatý smích, do kterého se herec vžil, snoubící se s temnotou a depresí vzaly dech nejednomu divákovi. Není divu, že si za roli odnesl Oscara. Oběť pro roli v podobě drastického hubnutí a psychické nepohody se vyplatila.

# 2 Albus Brumbál

Harry Potter je srdcová záležitost nejen dětí, ale i dospělých. Fenoménem se stával jeden skvělý herecký výkon za druhým. Jedním z nich byla i role mocného čaroděje Albuse Brumbála, které se ujal v prvních dvou řadách Kámen mudrců a Tajemná komnata herec Richard Harris. Ten pak zesnul. V dalších dílech ho nahradil Michael Gambon.

#3 Daario Naharis

Příznivci velkolepého seriálu Hra o trůny se potýkali s častou ztrátou postav vzhledem k válečnému charakteru díla. Postava Daario Naharise seriálem procházela dlouho, avšak došlo k jejímu nezdařilému přeobsazení. Původního pohledného a charizmatického žoldnéře v podání Eda Skreina vyměnili tvůrci za Michiela Huismana, který se dlouhovlasému krasavci stěží podobal. I tak se ale svůdný vousáč zalíbil širokému plénu divaček.

#4 James Bond

Ve věhlasných bondovkách se vystřídalo 6 herců, přičemž Sean Connery, Pierce Brosnan a Daniel Craig vykreslili roli agenta 007 britské tajné služby nejlépe. Sean Connery, jakožto jediný z těchto herců oceněný Oscarem, se objevil v šesti filmech. Pierce Brosnan ztvárnil sebevědomého, charizmatického a velmi schopného agenta, který přilákal do kin nejen muže, ale i ženy, které nejsou typickými fanoušky "špiónských filmů". Jeho opakem byl pak Daniel Craig, drsňák s ostrými rysy. Je nejlépe placeným Jamesem Bondem všech dob.

#5 Sherlock Holmes

Nejslavnějšímu detektivovi propůjčilo tvář mnoho herců. Někteří z nich přirostli k srdci více než ti ostatní. Je tomu tak v případě Roberta Downeyho Jr., který si zahrál v roce 2009 ve stejnojmenném filmu a o dva roky později ve druhém dílu Sherlock Holmes: Hra stínů. Za první film získal Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec v muzikálu nebo komedii. Významným představitelem je bezpochyby i Benedict Cumberbatch, který vtáhl do dění současnou generaci prostřednictvím devítidílného seriálu televizní stanice BBC. Výraznými tvářemi byli pak i herci jako Jeremy Brett, Vasilij Livanov, Christopher Lee či dědeček Drew Barrymore John Barrymore.

#6 Emma

Romantickou postavu Emmy ve stejnojmenném filmu dle knižní předlohy anglické spisovatelky Jane Austenové ztvárnily tři herečky. Kate Beckinsale zobrazila postavu se statickým emočním vývojem zaměřeným na realitu a drama. Gwyneth Paltrow vykreslila obraz idylické Emmy, která byla naopak velmi emočně dynamická. Novou generaci pak představuje mladá herečka  Anya Taylor-Joy, která poukazuje především na feminismus, důvtip a odvahu.

Autor: Žaneta Podlahová