Nejtragičtější jsou na tom zmrzliny s mléčnou složkou, které bývají mnohem více náchylné než třeba sorbety. „Každoročně během léta otestujeme 200 – 300 vzorků zmrzlin a ledů po celé České republice, letos je ale vše kvůli pandemii koronaviru zpožděné, a tak jsme zatím odebrali pouze 64 vzorků kopečkových a točených zmrzlin a 21 vzorků ledu,“ řekl Pavel kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. Výsledky jsou ale letos podobné jako loni, zhruba 30 procent zmrzlin a 43 procent testovaného ledu neprošlo.

To ale naštěstí nebyl případ cukrárny v centru Prahy, kde ve středu dopoledne inspektoři provedli kontrolu jak zmrzliny, tak ledovače. „Při každé prohlídce se musíme nejdříve obléct do ochranných obleků, vezmeme si ochranné čepice i rukavice, abychom případně sami nekontaminovali vzorky,“ řekl na úvod inspektor Pavel Haas z SZPI. „Poté požádáme obsluhu, aby nám nabrala vzorek zmrzliny,“ dodal.

Inspektoři pak zmrzlinu i s kornoutem přendají do sterilního sáčku a ten následně ještě vloží do bezpečnostního sáčku. Podobně postupují i při odebírání vzorku ledu. „Když odebíráme led, je k tomu zapotřebí ještě sterilní lžíce, kterou nabereme zhruba litr ledu,“ vysvětlil Haas. Oba vzorky pak putují do chladicího boxu, kde je suchý led a teploměr, který stále hlídá teplotu uvnitř.

Video
Video se připravuje ...

Inspektoři musí mít na sobě ochranné obleky Veronika Foltová

„Všímejte si čistoty,“ radí inspektoři

Na co si mají tedy zákazníci dát pozor? „Zákazník by si vždy měl všímat především konzistence zmrzliny a celkové čistoty pultu. V tomto případě vidíme příkladné skladování zmrzliny, kdy každý druh má svoji špachtli a nemůže tedy docházet k vzájemné kontaminaci,“ popsal Pavel Haas. „Také je ale důležité pozorovat jestli personál používá ochranné pomůcky, zda nebere kornout do stejné ruky jako peníze a zkontrolovat si celkovou čistotu provozovny,“ dodal.

Podle jeho slov ale nevadí, když se zmrzlina nabírá jedněmi kleštěmi, jak to většina lidí zná. Důležité ovšem je, aby provozovatel opět dbal na čistotu a neměl kleště stále ve vodě. „Pokud stojí kleště celý den ve vodě a provozovatel vodu ani za celý den nevymění, je jasné, že je to semeniště pro bakterie. A protože používá jen jedny kleště, kontaminuje si celý sortiment,“ upozornil inspektor.

Jeho kolegyně Marcela Vopršálová také upozornila, že pokud prodejce používá pouze jedny kleště, může dojít k přenosu alergenů a zákazník si kromě ledového osvěžení může odnést i ošklivou alergickou reakci.

Pozor na led

Podobně to bývá i s výrobníky ledu. „Ty by se měly čistit minimálně dvakrát týdně, bohužel praxe je často taková, že provozovatel ledovač za celou sezónu nevyčistí. Po otevření prohlédneme hlavně rohy přístroje, kde se často usazuje takový sliz, který je pak zdrojem bakterií, poté odebereme vzorek a vše pošleme do laboratoře,“ řekl inspektor Haas.

Majitelům hrozí vysoké pokuty

Výsledky testů mají inspektoři zhruba do 4 dnů, pokud není vzorek v pořádku, inspektoři zakáží produkt provozovně prodávat. Majitel pak musí sjednat nápravu a na vlastní náklady si znovu nechat otestovat vzorky. Pokud je vše v pořádku, až následně inspektoři znovu povolí prodej. Za porušení hygienických předpisů hrozí majitelům až desetitisícové pokuty.

Fotogalerie
17 fotografií