„Bydlení jsme hledali dlouho. Chtěli jsme něco v přírodě, za městem, ale zase v dojezdové vzdálenosti od Prahy, kde mám často povinnosti,“ zve nás dál do svého království sympatická Jana Doleželová. Nakonec se jako ideální pro rodinu s jedním dítětem ukázal jednopodlažní dům nedaleko Říčan v dispozici 4+kk.

„Nejvíc tu miluji ten klid. Jsme na konci vesnice a cestu sem zahrazuje závora, takže tu mám též pocit bezpečí, což oceňuji hlavně kvůli Verunce,“ dodává modelka, moderátorka, farmaceutka a od podzimu také zastupitelka města Říčany a členka dozorčí rady Nemocnice Říčany. I nás překvapuje ticho na zelené zahradě, kterou od zvědavých pohledů sousedů kryjí vzrostlé stromy a keře. Ani nedaleká dálnice odtud není vidět a slyšet, a z okna dokonce zahlédneme hopsajícího zajíce.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, jak bydlí Jitka Boho.

Video
Video se připravuje ...

 Videohub

„V létě trávíme co nejvíce času venku. Máme tu koupací biotop, do kterého jsme nechali udělat ohřev vody. Rostlinám to nevadí a Verunka už chce do vody,“ vysvětluje Jana, jaké práce se na domě a v zahradě v poslední době dělaly. „Když jsme dům koupili, nebylo tu potřeba nic moc předělávat. Obývací pokoj s kuchyní byl částečně zařízený, ostatní místnosti jsme designovali sami. Jen dětský pokoj budeme ještě vylepšovat. Čekáme, až dcera trochu povyroste,“ dodává.

Do domu vcházíme přes francouzská okna z dřevěné terasy přímo do hlavního obytného prostoru. A není tu majitelům kvůli velkým proskleným plochám v tomto období příliš horko? „Není. Ve všech místnostech nám okna stíní plisé rolety, v ložnici zatemňující a v obývacím pokoji takové, které odrážejí sluneční paprsky. Využívám navíc systém nočního větrání, máme sítě proti hmyzu, takže můžeme mít celou noc okna otevřená. A přes den se rádi osvěžíme v jezírku. Původně jsem přemýšlela o tom, že si tu místo něj uděláme klasický bazén, ale bylo mi líto vodních rostlin, které bychom museli zlikvidovat,“ přiznává Jana, která zahradu miluje. A její údržba prý ani není nijak náročná. Jednou ročně si majitelé pozvou zahradnickou firmu, která ostříhá stromy a keře, jinak tu hospodaří sami. Jana pěstuje bylinky a letos zasadila angrešt, rybíz, ostružiny, borůvky a maliny, takže se už těší na úrodu.

Když počasí nedovolí trávit čas venku, je rodina nejraději v hlavní obytné místnosti, která spojuje funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. „Hned, když jsem sem poprvé přišla, mě zaujal moderní krb,“ ukazuje nám Jana. Spokojená je i s barevností interiéru, který je laděný do tmavých přírodních tónů s převahou hnědé. Taková je též kuchyňská linka, jejíž skříňky zabírají celou stěnu, takže úložného prostoru je v kuchyni dostatek, což majitelka oceňuje, protože vaří ráda. „Akorát budeme muset výhledově nechat vyměnit nerezovou pracovní desku. Vypadá krásně, ale na údržbu je velmi nepraktická, je na ní všechno vidět.“

Ložnici zařizovala Jana Doleželová sama – čalouněné romantické dvojlůžko a velká komoda na míru ve stejné krémové barvě, na které jsou vystaveny Janiny trofeje z golfových turnajů. Ty z mezinárodní soutěže Miss Tourism v Malajsii z roku 2006 se pak blýskají na poličce v obývacím pokoji.

Ložnice je nejtišším místem v domě, takže sem přes den partneři dávají spát malou Verunku. „Jsem nakonec ráda, že tu nemáme přes celou místnost koberec. Můžu sem vjet s kočárkem zvenku, i když jsou kolečka špinavá. Pak jen jednoduše setřu podlahu,“ pochvaluje si Jana. Do ložnice je totiž jako do většiny místností v domě přístup rovnou ze zahrady, což pocit bydlení v přírodě ještě umocňuje.

Fotogalerie
29 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana srpnového vydání Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení