Náplavky jsou pro Pražany především místem odpočinku a také lokalitou, která nabízí zajímavé kulturní akce, gastrofestivaly a další akce. Náplavky u Rašínova a Hořejšího nábřeží navíc prošly v předminulém a minulém roce rozsáhlou rekonstrukcí, která dala v prostorách nábřežních zdí vzniknout tzv. kobkám, kde se nacházejí bary, restaurace nebo galerie.

High Jump a festival vína

„Už od června tu pořádáme především různé food festivaly, které jsou mezi Pražany velmi oblíbené. Třetí týden v srpnu, konkrétně 22. 8. proběhne u železničního mostu populární High Jump. Ten se zároveň propojí s oběma náplavkami, kde bude probíhat festival Jak víno, v rámci kterého budou moct návštěvníci ochutnat ta nejlepší vína od předních českých vinařů,“ přiblížil kurátor náplavek Petr Hozman.

Propojení obou náplavek také nově zjednodušuje nová loď Šemík, která pasažéry z jedné strany na druhou převeze za krátkých 40 vteřin. Loď nefunguje v rámci pražské integrované dopravy, proto si musí zájemci připravit dvacet korun za jednu cestu. „Loď má pravidelné intervaly, pokud ale bude zájem větší, nemáme problém jezdit i mimo ně,“ řekl už dříve Blesku Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Prohibice

S narůstajícím počtem návštěvníků na náplavkách také vzniká více hluku, na který si často stěžují okolní obyvatelé. „Po rekonstrukci obou nábřeží se nám podařilo zavést pravidla, která provozovatelé kobek a lodí respektují. Problém ale nastává s lidmi, kteří si na náplavky chodí jen tak posedět s lahví alkoholu pořízenou v okolních večerkách. Na ty nemáme v podstatě žádné páky,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Z toho důvodu chce magistrát upravit vyhlášku, která by pití alkoholu na obou nábřežích regulovala. „Vyhláška o zákazu požívání alkoholu se naposledy upravovala v roce 2013. Nyní je v připomínkovacím řízení. Chceme do ní zařadit obě nábřeží. Nemělo by to ale znamenat striktní zákaz, ale v době mezi půlnocí a osmou až devátou hodinou ranní by tu procházely hlídky a lidi s vlastním alkoholem by vykázaly,“ vysvětlil Chabr.

Kromě barů je tu i komunitní dílna

Kromě kulturních akcí a gastrofestivalů se na Hořejším nábřeží v nově zrekonstruované kobce otevřela i galerie a sousedská dílna. „K nám do Doku 16 může přijít každý, kdo zatouží si něco vyrobit. K dispozici máme spoustu nářadí a vejde se nás sem až 15,“ řekl vedoucí dílny Michal Jokeš. Otevřeno je nejčastěji od čtyř odpoledne do osmi večer.

Fotogalerie
42 fotografií