Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unesl, zneužil a zabil půlroční Barborku: Teď chtěl Oplištil na svobodu, soud rozhodl

Kriminalista Miloslav Dočekal před ubytovnou kde došlo k hrůznému činu
Kriminalista Miloslav Dočekal před ubytovnou kde došlo k hrůznému činu  (Autor: Martin Pekárek)
Autor: DH, ČTK - 
14. srpna 2020
16:23

Pražský krajský soud v pátek smetl ze stolu žádost Jaroslava Nývlta, který chtěl opustit ochrannou ústavní léčbu. Nývlt, dříve Oplištil, v roce 1990 unesl, znásilnil a zavraždil sedmiměsíční holčičku. Ve vězení byl 25 let, teď je v ochranné ústavní léčbě. V červnu jeho žádost zamítnul Okresní soud v Mladé Boleslavi.

Se zprávou přišel server iDnes.cz, rozhodnutí soudu je podle něj pravomocné. Nývltův obhájce podal po vynesení rozsudku v Mladé Boleslavi na místě proti rozsudku stížnost. Jaroslav Oplištil si nechal úředně změnit jméno, nyní se jmenuje Jaroslav Nývlt.

Podle znaleckého posudku ochranné léčení splnilo účel a postačí ambulantní léčba. Nývltova nebezpečnost pro společnost je podle znalce minimalizována. Jeho další pobyt v ochranné léčbě by podle něj riziko recidivy nesnižoval. Podle státního zástupce je ale Nývltova porucha trvalá, a je tak možné ji pouze tlumit léčbou, nikoliv zcela odstranit. Státní zástupce proto u okresního soudu navrhoval, aby soud žádost odsouzeného zamítl.

Soudkyně mladoboleslavského soudu v odůvodnění rozsudku uvedla, že Nývlt může být pro společnost hrozbou, ačkoliv jeho další léčba už zřejmě nepřinese žádné zlepšení. Nývlt u soudu uvedl, že na svobodě má zařízené zázemí i plány, co bude dělat.

Oplištila, nyní Nývlta, soud kvůli vraždě miminka v minulosti uznal vinným z trestných činů únosu, znásilnění a vraždy. Odsoudil ho k úhrnnému trestu odnětí svobody na 25 roků. Už předtím byl muž víckrát soudně trestán, naposled za sexuální delikt. Nebezpečnost jeho jednání zhodnotil soud jako mimořádně vysokou, proto zvolil trest vězení v maximální výměře 25 let.

Nývlt, dříve Oplištil, v roce 1990 unesl malou Barborku přímo z nemocnice a na ubytovně ji pak znásilnil, zranil a nakonec i zadusil. Policie mu zaklepala na dveře ráno, v ten moment už bylo miminko dávno mrtvé a leželo pod jeho postelí. Dostal trest 25 let, nyní je v psychiatrické léčebně v Kosmonosích. Postoupil chemickou kastraci. 

Pollo ( 14. srpna 2020 21:20 )

Je to jeho práce, i když by na to asi neměl každý žaludek.

a-z- ( 14. srpna 2020 17:53 )

Ty máš choutky.

a-z- ( 14. srpna 2020 17:52 )

Ten se měl houpat na prvním kandelábru.

iFender ( 14. srpna 2020 17:23 )

Ten Havel byl uz "na tisickrat prokletej" pro revoluci byl nenahraditelny mel svuj kredit,ale nemel byt NIKDY prezidentem NIKDY.

iFender ( 14. srpna 2020 17:19 )

Za to mel Havel take sedet ten tam ma svoje akcie.Konecne po delsi dobe dostane ceske soudnictvi PLUS + body.Ten zvrhlik at tam "skejsne" na veky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání