Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Honosné večírky koronaviru navzdory. Boháči unikají soukromými tryskáči do Kalifornie

Autor: Darina Jíchová - 
16. srpna 2020
06:30

Boháči z technologického ráje Spojených států Silicon Valley v Kalifornii i přes restrikce přijaté kvůli pandemii koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, pořádají obrovské večírky. Jejich hosté podstupují rychlotesty na koronavirus, které jim do 15 minut odhalí, zda nákazu mají, nebo ne. Do bezpečí před virem pak díky svým soukromým tryskáčům utíkají do měst, která nejsou považována za epicentra nemoci, nebo do zahraničí. Denně přitom USA registrují desetitisíce nových případů, za posledních 24 hodin přibylo přes 55 tisíc nakažených, právě Kalifornie je v současnosti jedním z největších ohnisek koronaviru v USA, informoval list Daily Mail.

„Pořádají večírky a scházejí se, jako by se nic nedělo, jako by pandemie neexistovala,“ stěžují si lidé na party elity ze Silicon Valley. První zprávy o chování kalifornských boháčů přinesl magazín Vanity Fair, který připomněl, že podle statistik denně na covid-19 v USA umírá okolo tisíce Američanů. „Podle toho to vypadá, jako by byl koronavirus nemocí chudých,“ okomentoval jeden lékař.

Takhle pandemii prožívají boháči

Podle zdrojů Vanity Fair velkolepé party pořádá například spoluzakladatel Uberu Travir Kalanick, pozadu není ani zakladatel facebooku Mark Zuckerberg, ten si minulý měsíc zaletěl na Havaj, kde se proháněl na elektrickém surfboardu za více než čtvrt milionu korun. Šéf Amazonu Jeff Bezos si zase nedávno pořídil domek za 221 milionů korun, který stojí hned vedle jeho komplexu v Beverly Hills.

Zatímco většina Američanů dobu spojenou s koronavirem těžce snáší a porušování restrikcí v jejich případě vypadá tak, že se vydají na pláž nebo do baru, pro miliardáře ze Silicon Valley, jak se přezdívá kalifornské oblasti spojené s technologickým a počítačovým průmyslem, se život nijak nezměnil. „Nemůžou si pomoct, všichni tihle bohatí lidé se chovají, jako by se nic nedělo,“ komentují lidé z okolí tamní elity.

Reportéři Vanity Fair nashromáždili nespočet výpovědí o tom, jak to v Silicon Valley nyní vypadá. „Večírky u Kalanickova jsou trochu menší a méně okázalejší než normálně. Navíc jsou teď venku,“ popsal jeden ze zdrojů. Nejmenovaný miliardář podle svědků své hosty nutí podstoupit rychlotest na covid-19, než je k sobě domů pustí.

Miliardáři utíkají před covidem-19

Další boháči si pronajímají vily mimo ohniska koronaviru, kam pak zvou své známé, ti se tam slétají svými tryskáči a helikoptérami. Ne všichni bohatí však tráví pandemii pořádáním zakázaných party pro své přátelé, řada z nich sbalila sebe i své rodiny a vyrazila na dovolenou do míst, kde se nákaza „zase tolik nevyskytuje“, uvádí Vanity Fair.

Jeden z kalifornských podnikatelů se nejdříve přesunul do Miami, pak zpátky do Los Angeles a nyní je v New Yorku. Cestoval podle toho, kde jak právě zuřil covid-19. Podle Vanity Fair několik miliardářů dokonce zaplatilo 57 milionů korun za mezinárodní občanství, které jim alespoň načas umožní „uniknout“ z USA. Zvyšuje se rovněž poptávka po pronájmu soukromých letadel.

Příjmy elit se podle ekonomů v době pandemii nezastavily, oproti tomu běžní Američané přicházejí o práci. V současné době je 16,3 milionů lidí v USA nezaměstnaných. V Kalifornii během posledního týdne stoupá počet nakažených i obětí, přestože USA jako celek konečně zaznamenaly jistý pokles nových případů i úmrtí.

horaIysa ( 17. srpna 2020 08:35 )

Petrolejko, ale na to jsem se tě neptal. Ptal jsem se tě na to, odkud bereš informace, které tady servíruješ. Ale i tohle je odpověď. Pocházejí z tvoji choré hlavy. Smutné je, že se najde pár blbců, kteří ti to žerou.

horaIysa ( 16. srpna 2020 17:28 )

Petrolejko, můžeš prosím hodit odkaz kde si tuhle novinku přečtu? Jinak bych to musel považovat za roztomilé žvatlání nesvéprávné osoby. Pokud by to totiž byla pravda, musel by být genotypem gh, vzhledem ke čtyřem tryskovým proudům na této planetě a doposud největší infekticitě tohoto kmene, nakažený už každý.

a-z- ( 16. srpna 2020 13:00 )

Pracháči vědí, že je to celé podfuk. Ale krásně se jim povedlo držet plebs pod kontrolou.

egyptanka ( 16. srpna 2020 09:30 )

V bezpečí tam rozhodně nejsou. Ale přejme jim to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa