Oblíbené prosecco

Šumivé víno zvané prosecco rychle získalo na oblibě po celém světě. Je vynikající jako aperitiv, ale zároveň vhodné pro každou příležitost. Podle tlaku v lahvi může být prosecco šumivé (spumante) nebo perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky, kdežto frizzante je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem.

Kde je jeho domov?

Domovem prosecca je Valdobbiadene, vinice, na kterých se pěstují hrozny užívané při výrobě, se staly součástí dědictví UNESCO.

Autor: Profimedia.cz

Jedinečné šampaňské

Šampaňské je šumivé víno, které se vyrábí sekundárním kvašením. To probíhá přímo v lahvi, nikoli ve velkém tanku jako v případě charmatové metody. Pro výrobu šampaňského je nejdůležitější především dlouhé ležení na kvasinkách. Víno s tímto označením se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne ze 7 vybraných odrůd. Nejtypičtější jsou Chardonnay, Pinot noir a Meunier.

Hlavní město Épernay

Francouzské Épernay skrývá opravdový poklad. Ten je k vidění nejen v ulicích, ale především ve sklepích. Více než sto kilometrů dlouhé podzemní chodby a vinné sklepy ukrývají přes 200 milionů lahví šampaňského vína.

Vášnivá cava

Cava (podle katalánského slova »sklep«) je šumivé víno, které má svůj typický ovocný charakter. Je vyráběno tradiční metodou kvašení v lahvi podobně jako pravé šampaňské. Pro jeho výrobu jsou používané klasické španělské odrůdy – ovocné a svěží Macabeo, Parellada s květinovým aroma a Xarel-lo, která dodá alkohol a kyselinku.

Kde se vzala?

Jedna z nejstarších vinařských oblastí v Evropě, Penedès, se nachází ve španělském Katalánsku. Tamní nejznámější výrobci šumivého vína typu cava se svým věhlasem rovnají francouzským producentům v Champagne.

Milovaný sekt

Sekt je název pro jakostní šumivé víno ze střední Evropy, podobně jako je prosecco název pro šumivé víno ze severní Itálie, šampaňské z kraje Champagne nebo cava ze Španělska.

Základem pro výrobu sektu je cuvée, víno tvořené několika odrůdami, nejlépe bílých suchých vín s pikantní kyselinkou. Metody výroby sektů jsou dvě, metoda charmat, kdy víno kvasí v tanku, nebo kvašení přímo v lahvích. Sekt musí »ležet na kalech« minimálně 6 měsíců. Nejoblíbenější tuzemský Bohemia sekt se vyrábí ve Starém Plzenci – pokud by se lahve z roční produkce postavily do řady, dosáhly by odsud až do Paříže.

Autor: iStock

Jak správně chladit?

Vychladit bublinky, to je kumšt. V každém případě zapomeňte na mrazák! Ten totiž s vínem dokáže pořádně zacloumat.

Správná teplota podávání prosecca je 5 – 8 stupňů, takže je potřeba lahev nachladit o něco víc. Při rozlévání se ohřeje.

● Rychlé a intenzivní ochlazení může zničit vůni, proto se na mrazák ani nedívejte.

● Zapomněli jste dát lahev chladit? Vyzkoušejte studený zábal. Stačí navlhčená utěrka, kterou lahvinku obalíte a dáte do lednice.

● Abyste udrželi teplotu, vkládejte lahev do nádoby s ledem.

Přidejte sůl! Když do nádoby s ledem přidáte vodu a sůl, déle udržíte správnou teplotu vína.

● Do skleničky led nedávejte, nechcete přece pít zředěnou lahůdku. Ideální je zmrazit třeba kuličky hroznového vína a ty vkládat do sklínek. Ty chuť nápoje neovlivní.

Autor: Profimedia.cz