Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hříšníci, kteří porušili královský protokol! Provinila se i samotná královna!

  • Kdo porušil královský protokol?
    18. srpna 2020 | 06:00

    Královská rodina je synonymem vytříbené etikety, dokonalého chování a bezchybného stylu. Ale i členové britské monarchie občas poruší pravidla královského protokolu, a stanou se tak terčem skandálu. Kdo obcházel pravidla zcela vědomě a komu to „ulítlo“ nedopatřením?

    I členové královské rodiny se občas vymknou pravidlům etikety královského dvora. Revoluci nastolila především Meghan, vévodkyně ze Sussexu, s princem Harrym. Provinili se však i princ William, princ Charles a nemůžeme snad ani uvěřit tomu, že i samotná královna! Jaké prohřešky mají na svědomí?

  • Rozdávání autogramů

    Královna Alžběta II. pochybila v podpisu svého autogramu.
    Autor: profimedia.cz

    Riziko padělání podpisu je velmi vysoké, a tak královská rodina nesmí rozdávat své autogramy. Běžně je rozdávala Meghan, ale tuhle chybu udělala i samotná královna! V roce 1998 při návštěvě Malajsie nadšeně podepsala fotbalovému hráči míč. Fanoušci tohoto celosvětově oblíbeného sportu jí jistě rádi odpustili pochybení, kterým porušila královský protokol.

  • Módní etiketa pro nejmenší

    Princ George ve 4 letech oblékl dlouhé kalhoty, které přísluší až starším chlapcům.
    Autor: profimedia.cz

    Móda je pečlivě zkoumána i u těch nejmenších a do řečí přišel už i malý princ George, když mu byly teprve 4 roky. Jakého módního poklesku se ale dopustil? Na svatbu svého strýce prince Harryho a vévodkyně ze Sussexu Meghan si oblékl kalhoty, jež byly součástí uniformy. Dle aristokratické tradice ovšem chlapci do 8 let nesmí nosit dlouhé kalhoty. Ty přísluší starším chlapcům a dospělým mužům.

  • Smuteční černá

    Princezna z Yorku i védodkyně ze Sussexu s oblibou nosily celočerné outfity.
    Autor: profimedia.cz

    Celočerný outfit je královským členům povolen pouze v případě smutečního obřadu. Jsou povinni si ho zabalit dokonce i na zahraniční cesty. Připraví se tak na vše, dokonce i na náhlou smrt někoho z příbuzenstva. Britská princezna Eugenie z Yorku však toto pravidlo porušila, a nebyla to rozhodně výjimečná záležitost. S oblibou nosí malé černé za doprovodu saka či minimalistického kabátu spolu s lodičkami totožné barvy. Není však jedinou hříšnicí porušující toto módní královské tabu. I princezna Diana se v minulosti provinila černými outfity, ale královskou revoluci nastolila především Meghan, vévodkyně ze Sussexu. Ta si s danými pravidly nelámala příliš hlavu a černou vynesla nesčetněkrát. Třeba při doprovodu prince Harryho na turné po Africe, kdy oblékla černé maxi šaty spolu s tmavými espadrilkami. I pro příležitost ocenění WellChild Awards zvolila černou v podobě kalhotového kostýmu a na The Fashion Awards pak měla na sobě dlouhé asymetrické šaty, které doplnila, k údivu všech, černým lakem na nehtech, čímž vzbudila velké pozdvižení.

  • Mořští korýši jsou tabu

    Princ Charles jí s oblibou mořské korýše.
    Autor: profimedia.cz

    Členové královské rodiny nesmějí jíst mořské korýše vzhledem k tomu, že nesou riziko otravy jídlem či nezjištěné alergické reakce. Ani jeden z těchto faktů netrápí prince Charlese, který si libuje v této mořské pochutině, a tak vlastně královský protokol porušuje neustále. V zásadě se tím nijak netají.

  • Apolitický postoj

    Meghan Markle se politicky projevovala.
    Autor: profimedia.cz

    Vévodkyně ze Sussexu se nebála vystupovat se silnými prohlášeními. Na Královském nadačním fóru podpořila hnutí Time’s Up za boj proti sexuálnímu obtěžování spolu s kampaní MeToo na podporu posílení žen ve společnosti. Meghan se však tímto dopustila hrubého porušení královského protokolu, který udává, že by členové královské rodiny, vyjma panovníka, neměli veřejně mluvit o politice, přiklánět se k té či oné straně či se ucházet o politickou funkci.

  • Nežádoucí odhalení

    Princezna Diana leckdy vynosila odvážné šaty.
    Autor: profimedia.cz

    Dámy královského dvora by především měly dbát na zakrytí některých částí těla, jež by neměly být odhaleny. Princezna Diana však vynesla v minulosti několik šatů odhalujících dekolt. A právě v roce 1994 si oblékla příliš odvážné, ikonické malé černé, přezdívané dokonce „šaty pomsty“. Vynesla je na akci Vanity Fair a předem věděla, že onu noc se oficiálně přizná její odcizený manžel princ Charles ke svému vztahu s Camillou Parker-Bowles. Lady Di tak chtěla vypadat božsky a také – přes porušení pravidel – úžasně opravdu vypadala.

  • Dámy v silonkách

    Meghan Markle občas nenosila silonky a porušila tím tak pravidlo.
    Autor: profimedia.cz

    V odhalování vystřídala princeznu Dianu její snacha Meghan, vévodkyně ze Sussexu. Na odiv však nedala dekolt, nýbrž ladné nožky. Členky královské rodiny by je dle etikety měly zakrýt silonkami, Meghan však leckdy toto pravidlo nectila. Kupříkladu při diskusi o genderové vyrovnanosti s nezávislou organizací The Queen’s Commonwealth Trust a neziskovou společností One Young World, kdy oblékla červenou koženou sukni značky Hugo Boss v kombinaci s jemným svetrem a barevně odpovídajícími lodičkami. Teď už se Meghan trápit silonkami v parném létě nemusí.

  • Není dort jako dort

    Meghan a princ pochybili s výběrem svatebního dortu.
    Autor: profimedia.cz

    Velké, speciální události – od Vánoc přes křtiny až po svatby – jsou oslavovány sladkými ovocnými koláčky. Při svatbě Meghan Markle a prince Harryho tak došlo ke zklamání. Místo ovocného dortu vybrali piškotový dort se sirupem.

  • Projevy náklonnosti

    Fyzické projevy královských členů jsou nepřípustné.
    Autor: profimedia.cz

    Veřejné projevování citů není u královských členů přípustné. Od objetí přes držení se za ruce až po polibky. Toto pravidlo však porušili mnozí. Princ William, princ Charles, lady Diana a největšími rebely byli v době, kdy ještě podléhali striktním pravidlům, Meghan a princ Harry. Na PDA, neboli Public Display of Affection, nebrali ohledy a projevy náklonnosti byly u nich na veřejnosti v podstatě už zvyklostí.

  • Pozdní příjezd

    Princ William a vévodkyně z Cambridge přišli pozdě na velikonoční mši.
    Autor: profimedia.cz

    Pokud se jedná o porušení pravidel královského protokolu, vždy to obvykle unikne princi Harrymu místo budoucího krále Velké Británie. Ale jak se říká, i mistr tesař se někdy utne, a tak se princ William, ač ne vlastním přičiněním, dopustil se svou chotí velkého společenského faux pas. K porušení královské etikety došlo na velikonoční mši, bohoslužbě, které se účastní všichni členové královské rodiny a která disponuje přísným příjezdovým protokolem dle daných titulů. Královna, jakožto nejstarší člen královské rodiny, musí dorazit poslední, ovšem tentokrát předběhla prince Williama a vévodkyni Kate. A důvod jejich pozdního příjezdu? Boj s dopravní zácpou. Ačkoliv šlo o nešťastnou situaci, nešťastně sama královna nevypadala, a tak se zdá, že ji toto pochybení příliš nerozhořčilo.

Autor: Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.