Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Věk není překážka! Noste víc šaty, říká pětašedesátiletá Zdena, která miluje barvy i vzory

31. srpna 2020 | 06:00

Pětašedesátiletá Zdena je stylová a nebojí se barev a odvážných potisků. Blesku pro ženy prozradila, jak se tříbil její vkus, co na tohle odvážné oblékání říkají její muž a okolí a proč se dočkala i kritiky.

Zdena Zuzana Bednářová (65) je jasným důkazem, že věk je jen číslo. Našla se v pin-up stylu, baví ji výrazné barvy, neotřelé střihy a bláznivé potisky. „Je to přirozené vyústění mého celoživotního oblékání. Vždycky jsem chodila oblečená jinak, někdy i hodně výstředně. A protože za totality moc hezkého oblečení nebylo, začala jsem šít a plést. Vždy jsem pak měla něco jiného, než bylo v obchodech,“ vypráví rodilá Pražačka, která celý život pracovala v sociální oblasti, a to na úrovni ministerstva, kraje i v neziskové organizaci.

V současné době pracuje jako OSVČ, pro různé organizace poskytuje supervize, působí jako terapeutka a lektorka vzdělávacích programů.

Berušky, skřítkové i pandy

„Čím bláznivější šaty jsou, tím lepší. Miluju své šaty s beruškami, muchomůrkami a skřítky, koalami, pandami, lesními zvířátky, ale mám ráda i květinové vzory,“ vyjmenovala milovnice šatů.

„Kalhoty jsem nosila nejvíc do svých 20 let, takové ty široké zvonáče a hippies módu. Pak jsem si začala oblékat hlavně sukně, mix barev, vzorů a volánů; říkalo se tomu cikánská móda. Chvíli jsem nosila i džíny a trička barevně sladěná s teniskami. Než jsem se usadila v pin-upu, zaujaly mě boho styl nebo džínové sukně, které jsem přešívala tak, aby v nich bylo něco barevného, co upoutá,“ zavzpomínala Zdena. Dodává, že kalhoty nosí minimálně, protože jí nejsou pohodlné.

Pro manžela je sexy

Pin-upka letos oslavila s manželem 40. výročí svatby. „Máme dvě dospělé děti (syna a dceru) a v jejich partnerech jsme dostali dalšího báječného syna a báječnou dceru. Máme také dvě vnučky, 4 a půl a 2 roky,“ pochlubila se pětašedesátiletá žena.

„Pin-up šaty jsou sexy, líbí se mi víc než boho styl, který nosila moje žena dříve,“ zhodnotil manžel Karel Bednář.

Okolí změna oblékání zase tak nepřekvapila, protože už předtím nosila šaty. „To byl ale boho styl, po kterém v té době lidé také koukali. Teď už to nosí každý, tak to není tak neobvyklé. Na změnu reagovali hlavně manžel a můj rakouský kamarád, kterým se pin-up moc líbí. A také několik mých kamarádek jsem inspirovala a začaly tento styl nosit také,“ pochlubila se inspirací dalších žen Zdena Zuzana Bednářová.

"Stará se snaží být mladá"

Bohužel se dočkala i pár negativních reakcí.

„Jednou v jedné skupině mně nějaká paní napsala komentář: Stará se snaží být mladá… Racionálně jsem to měla zpracované, ale emoce přece jen pracovaly a příjemné to nebylo. Já se za věk nestydím, mladá bych ani být nechtěla, jen nosím to, v čem se cítím dobře. A když jsem v oblečení byla vidět i za mlada, tak teď už to přece nebudu měnit,“ stojí si za svým stylem Zdena.

Radost a sebevyjádření

Móda a styl jsou pro ni záliba. „Šaty pro mě znamenají radost, sebevyjádření a pohodu. To, že mohu nosit bláznivé šaty a že mě oblékání baví, je pro mě především signál, že všechno kolem mě je v pořádku. Nemusím řešit zdravotní stav, vztahy, existenční problémy, a za to jsem vděčná. Mohu se radovat ze života a k radosti ty šaty prostě patří,“ popsala pin-upka, pro kterou jsou šaty krásná nadstavba života. „Cítím se v nich žensky a jsou nesmírně pohodlné. Vůbec nerozumím tomu, proč ženy nenosí šaty víc a proč v ulicích jsou vidět hlavně džíny a legíny.“

Díky šatům se Zdena přes internet seznámila s novými kamarádkami. „Přes šaty jsem poznala pár zajímavých, krásných, vzdělaných a inteligentních žen. Mám je ráda a vždy se s nimi ráda setkám. Zúčastnila jsem se pin-up pikniku v Praze i akce Šaty dělaj(í) ženy v Liberci a vždy to bylo velmi inspirativní. Zároveň jsem se tam seznámila s dalšími skvělými ženami,“ pochvaluje si Zdena Zuzana Bednářová.

Celý život pomáhala obětem domácího násilí

Zdena založila neziskovou organizaci Acorus, z.ú., a posledních 19 let byla její ředitelkou. „Acorus pomáhá ženám, které zažívají domácí násilí, a nabízí jim možnost utajeného bydlení, krizových lůžek a ambulantní poradny. K dispozici jim jsou sociální pracovnice, psychoterapeutky, pedagogické pracovnice a v některých případech mohou využít i právní služby. Zároveň se lze do organizace dovolat na non-stop linku 24 hodin denně,“ popsala zakladatelka organizace.

Na přímou pomoc ženám – obětem domácího násilí – navazovala i Zdenina práce ve Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Zde s kolegy navrhovala celorepubliková opatření směřující k prevenci domácího násilí, zpracovávala koncepční podklady a doporučení.

Autor: Hana Langrová