Věřte tomu nebo ne, ale kořeny známého herce a někdejšího guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzeneggera sahají až do Kočova v Plzeňském kraji, kde žil jeho pradědeček Wenzel (Václav) Mach! Ten z rodné obce odešel do Štýrska, kde v hornické obci Neuberg an der Mürz začal pracovat coby kovář. Tam se v roce 1871 zapletl s místní dívkou Kunigunde Schwarzeneggerovou a v červenci následujícího roku z jejich poměru vzešel syn Carl, Arnoldův dědeček. Vzhledem k tomu, že Mach oficiálně přiznal své otcovství, i chlapec dostal jeho jeho příjmení – byl to tedy Carl Mach.

Vztah jeho rodičů však nepokračoval. Wenzel se o dva roky později oženil s jinou dívkou, Kunigunda se vdala dokonce dvakrát. Ani z jednoho vztahu se jí však už nepodařilo mít dalšího potomka, pokaždé se miminko narodilo mrtvé. Ona sama navíc zemřela poměrně mladá – v pouhých devětatřiceti letech.

„Carlovi bylo tehdy jen 17 let a přijal příjmení své mámy – Schwarzenegger,“ vysvětluje Jančoková. „Když se v roce 1897 ženil s Cecilií Hinterleitnerovou, jmenoval se Schwarzenegger a otec Mach se už nikde nezmiňuje.“

VIDEO: Terminátor v Praze: Takhle si Arnold pošmakoval na večeři! 

Video
Video se připravuje ...

Terminátor v Praze: Takhle si Arnold pošmakoval na večeři! Blesk

Carl měl s Cecilií čtyři děti, mimo jiné i Gustava, jehož synem není nikdo jiný než světoznámý kulturista a herec Arnold, představitel těch nejoblíbenějších filmových drsňáků: od Barbara Conana přes neohroženého Dutche, co si to rozdal i s Predátorem, až po téměř nezničitelného Terminátora.

„Přitom stačilo málo a legendární příjmení Schwarzenegger by dnes nikdo neznal,“ dodala Jančoková s úsměvem. Kromě toho poukázala i na fakt, že Arnieho maminka měla také poměrně české jméno: Aurelia Jadrný. Zmapovat její rodinnou historii se však ještě nepokoušela. Klan Schwarzeneggerových je ostatně hrdý jenom na své rakouské kořeny…

Její výzkum se prý opírá o studii neznámého amerického kolegy. „Akorát že jeho objev nebyl zatím nikde v médiích zveřejněný…“ krčila rameny pro Nový čas.

Vypátrat Arnoldův původ prý nebylo nic těžkého: „Na jedné stránce jsem našla údaj o tom, že v jeho minulosti figuruje Wenzel Mach a Schwarzenegger bylo vlastně příjmení matky. Našel to nějaký genealogický nadšenec v USA. Jelikož tam byly přesné údaje, v jaké obci se dědeček Carl Mach / Schwarzenegger narodil, šla jsem si je ověřit přímo do dané matriky v obci Neuberg an der Mürz. Rakouské matriky jsou poměrně přehledně zveřejněny na internetu, takže jsem věděla přesně, kde hledat. A opravdu se vše potvrdilo,“ uzavřela.

VIDEO: Trailer ke snímku Terminátor: Temný osud

Fotogalerie
51 fotografií