Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž byl kvůli vzácné nemoci neustále opilý: Vyléčila ho fekální transplantace

Fekální transplantace lidem ulevuje od jejich obtíží.
Fekální transplantace lidem ulevuje od jejich obtíží.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ran - 
21. srpna 2020
19:22

Je známo, že nerovnováha ve složení střevních bakterií může člověku způsobovat rozličné zdravotní komplikace. Dnešní věda začíná odhalovat z tajů mikroskopických organismů žijících v našich střevech čím dál tím víc. Jeden Belgičan to zažil na vlastní kůži – jeho neustálé pocity opilosti vyřešila transplantace vhodných bakterií od dárce. A bakterie nešly samy... Zákrok se nazývá přiléhavě fekální transplantace.      

Muž z Belgie (47), který si přál pro média zůstat v anonymitě, si jednoho krásného dne všiml zajímavé věci. Když si občas dal skleničku, opilost brzy ustoupila, tak jako u každého, ale po nějaké době se jakoby zase vrátila. Muž se cítil být v podroušeném stavu, ačkoli se skleničky ani nedotkl. Po dvou měsících vracejících se epizod nevyžádané opilosti se rozhodl zajít k lékaři. 

Odborníci ve fakultní nemocnici ve městě Ghent přišli s vysvětlením příčiny jeho trablů i s tím, co se s nimi dá dělat. Za všechno mohlo specifické složení mikrobioty v mužově střevě – měl tam jednoduše bakterie, které přeměňovaly pozřené sacharidy na etanol. Tedy alkohol. Belgičan se zkrátka, aniž o tom věděl, intoxikoval pokaždé, když jedl cokoli, co obsahovalo sacharidy.

Když dieta nepomohla...

Protože první pokus o léčbu pomocí obyčejné, ale přísné diety nepřinesl žádné výsledky, lékaři do toho šlápli a rovnou přenesli muži do jeho střeva kousek speciálně připravených výkalů od nejmenovaného dárce. U něj si předem ověřili, že ve svém zažívacím traktu disponuje takovými kmeny bakterií, u nichž se žádné intoxikační podpásovky čekat nedají.

A zafungovalo to báječně. Podle listu Daily Mail léčba okamžitě zabrala. Laskavý dárce mohl být spokojený, že pomohl, a pacientovi se ulevilo. Ten se nyní může opít zase jen tehdy, když si to sám bude přát. 

Léčba předáváním střevních bakterií mezi dvěma osobami se v poslední době rozjela na plné obrátky. Způsoby podávání správných mikrobů jsou rozličné – buď se dopraví přímo do střeva spodem, nebo pomocí trubičky přes nos, hltan a žaludek, případně se mikrob polkne ve formě tabletky.

Alkohol od bakterie škodí stejně

Kontrola u muže po 2,5 letech konstatovala, že se příznaky nevrátily, a léčba tedy proběhla zcela v pořádku. Belgičan je za to rád, protože jeho zdravotní stav jej obtěžoval a způsoboval mu nepříjemnosti. Pro jiného je ale možná taková představa lákavá – „najím se a hodím se do pohody“... Problém je, že nechce-li takový člověk působit jako opilý, nic s tím nezmůže, leda držet hladovku. Zkrátka si nemůže dost dobře vybrat, zda bude, nebo nebude „v lihu“.

Navíc má taková opilost stejně negativní účinky jako ta klasická. Jeho zvýšená hladina v krvi ohrožuje funkci jater a vede i k dalším zdravotním komplikacím. S problémem alkohol vyrábějících bakterií se potýkají nejčastěji lidé s nadváhou, diabetem či Krohnovou nemocí, objevit se ale může prakticky u kohokoli.

Nedávná studie vypracovaná na toto téma uvádí, že onemocnění je diagnostikováno jen zřídkakdy, že však také mnohé případy lékařům zjevně unikají. Lidé nemoc mají, ale k doktorovi s ní nejdou. Je to snad proto, že jim vyhovuje, že se cítí, jak se cítí – měli by však mít zároveň na paměti, že na zdraví jim to rozhodně nepřidává.   

SCHWARZENBERG ( 22. srpna 2020 12:22 )

Neustále opilý - to byl Havlův sen

Zobrazit celou diskusi